Taksisti blokirali grad

Izvor: Press, 14.Dec.2010, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti blokirali grad

Nezadovoljni uslovima za rad, taksisti protestnom vožnjom izazvali zastoj u saobraćaju. Gradonačelnik Dragan Đilas ocenio je da takvim protestima taksi služba sramoti Beograd. Članovi Strukovnog udruženja taksi preduzetnika (SITAB) organizovali su juče protestnu vožnju kroz grad zbog čega je saobraćaj bio otežan više od tri sata. Nezadovoljni uslovima za rad oni su predali svoje zahteve nadležnim ministarstvima i gradonačelniku Draganu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Đilasu. Gradonačelnik je ocenio da je protest taksista sramota i da je krajnje vreme da se prestane sa praksom da svi koji su nečim nezadovoljni blokiraju grad.Nekoliko stotina taksista započelo je protestnu vožnju, juče u 12 sati, od ulice Dr Agostina Neta na Novom Beogradu ka centru grada do zgrade Vlade i Skupštine grada. Iako je plan bio da se taksisti parkiraju na platou ispred Skupštine grada, policija im to nije dozvolila, tako da su se parkirali na delu Bulevaru kralja Aleksandra.
Neće fiskalne kase
Prema rečima jednog od ogorčenih taksi preduzetnika Branislava Milanovića, njihovi zahtevi nisu ni veliki ni mali, već realni i neophodni za organizovan taksi prevoz u glavnom gradu.
Potpredsednik SITAB-a Stevan Blagojević rekao je da je neverovatno kako gradonačelnik može da ignoriše, prema njegovim rečima, više od 700 vozila i ljude koji čekaju na ulici. On je najavio da će to udruženje svakog meseca organizovati protestne vožnje kako bi skrenulo pažnju na svoje zahteve za uvođenje reda u taksi službu i uticalo na vlast da reaguje.
Oni traže usvajanje izmena i dopuna Zakona o drumskom saobraćaju, nastavak rada na izradi novog zakona o taksi delatnosti, kao i ukidanje akciza na određenu količinu goriva. Protive se i uvođenju fiskalnih kasa i zahtevaju da se vozilo proglasi osnovnim sredstvom za rad, da krovne oznake imaju status službene isprave i da ih više ne izdaju vlasnici firmi, već lokalna samouprava.
U nizu zahteva bilo je i imenovanje nove radne grupe na unapređenju rada taksi prevoza.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas okarakterisao je današnji protest taksista kao sramotu, ističući da protestuje svega 203 taksista, što je tri odsto od ukupnog broja taksi vozila u gradu.
- Današnji protest je sramota, svega 203 vozila su u protestu. Preko 7.000 taksista radi u Beogradu i to je manje od tri odsto. Gradske vlasti u prethodnom periodu uradile su mnogo toga dobrog i za taksiste i za građane, ali problem je u tome što svako ko sakupi 20, 50, ili 200 ljudi misli da može da blokira grad i da će time nešto dobiti. Mislim da je krajnje vreme da se prestane sa tom politikom darivanja, jer će građani imati razumevanja ako se poštuje red. To je ključna stvar - naglasio je Đilas.
On je dodao da se gradska uprava trudi da grad funkcioniše što je bolje moguće i da u skladu sa svojim mogućnostima izlazi u susret potrebama stanovništva.
Odbili ponudu
Aleksandar Đukić, pomoćnik direktora Direkcije za javni gradski prevoz, podseća da su pre nekoliko dana ponudili taksistima kompromis, ali da oni nisu hteli da ga prihvate.
- Naše preduzeće je odgovorilo na sve njihove zahteve, koje su nam dostavili pre nekoliko dana, ali njima nije odgovarala naša ponuda. Ipak, očekujem da će se rešenje vremenom naći, a do tada ostaje nam da pregovaramo - rekao je Đukić.
Protest taksi prevoznika nije naišao ni na podršku Beograđana. Prema rečima Beograđanina Ranka Mitića opravdana je samo stavka protiv fiskalnih kasa, dok je ostalo luksuz.
- Taksi prevoz kod nas je najskuplji, a opet se žale da im nije dovoljno, a verovatno nikada i neće biti. Raspitajte se kolike su cene po ostalim gradovima. Razumem da izdvajam više novca jer je grad veći pa su i relacije duže, ali zašto bih cenu starta i kilometra plaćao duplo više? Zar su naši drumovi toliko dragoceni? - pita se Ranko.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.