Taksisti bez „crvenih kartona”

Izvor: Politika, 06.Sep.2013, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti bez „crvenih kartona”

Za razliku od jula, u toku avgustovskih kontrola taksi prevoznika inspektori nisu privremeno oduzeli nijedno vozilo

U fokusu avgustovskih noćnih kontrola taksi prevoznika, koju su sproveli gradski saobraćajni inspektori, bila su parkirališta oko popularnih splavova i klubova. Za mesec dana obavili su 2.105 provera taksi vozača. Dok su u julu najtežu kaznu – privremeno oduzimanje vozila – inspektori pisali dvojici vozača koji su bez dozvole za taksiranje prevozili građane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u avgustu inspekcija nije evidentirala takve prekršaje.

Inspektori su u avgustovskim kontrolama na pet ili deset dana iz saobraćaja isključili 12 automobila, kojima su putnike u Beogradu nelegalno prevozili taksi vozači registrovani za tu delatnost u drugim gradovima. Prekršioci su „zaradili” prekršajne prijave. 

Pred sudijom za prekršaje naći će se 32 regularna taksi prevoznika, a izdato je 30 rešenja za otklanjanje nedostataka u radu.

U avgustovskoj statistici zabeleženo je i sedam prijava građana koji smatraju da im je taksista nerealno uvećao račun za vožnju. Protiv tih vozača inspektori će pokrenuti postupke pred Prekršajnim sudom i Sudom časti.

– Od 1. maja intenzivno kontrolišemo i da li taksisti imaju klima-uređaje u vozilu, što im je obaveza na osnovu odluke o taksi prevozu. Do sada smo napisali 19 prijava protiv taksi vozača koji nisu imali klime – objasnio je Obren Šiljković, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove.

-------------------------------------------------------------------

Najčešći prekršaji

* taksiranje u Beogradu sa dozvolom za rad izdatom u drugom gradu

* neposedovanje važeće potvrde o estetskom pregledu automobila

* parkiranje van taksi stajališta

* primanje mušterija mimo reda u zonama Aerodroma „Nikola Tesla”, Glavne železničke i Beogradske autobuske stanice

-------------------------------------------------------------------

Tesno na taksi stanicama

Obren Šiljković naglašava da u prestonici nema dovoljno parkirališta za sva registrovana taksi vozila. Kako kaže, problem je i što taksi vozači zbog štednje goriva sve manje kruže gradom, već uglavnom na stajalištima čekaju naručivanje vožnji na telefonski poziv.

– U glavnom gradu ima oko 6.850 taksi vozila, a 1.356 taksi mesta na 145 obeleženih stajališta – objašnjava Šiljković.

-------------------------------------------------------------------

Nova taksi stajališta:

– Batajnica (3 parking mesta)

– Sremčica (3 parking mesta)

– Ledine (2 parking mesta)

-------------------------------------------------------------------

Proširena stajališta:

– na Slaviji

– u Ulici Maksima Gorkog

– kod Kalenić pijace

D. J. S.

objavljeno: 07.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.