Suzbijanje i uništavanje ambrozije

Izvor: Studio B, 19.Jul.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzbijanje i uništavanje ambrozije

Grad Beograd i ove godine preduzima odgovarajuće mere za suzbijanje i uništavanje ambrozije na neuređenom gradskom građevinskom zemljištu u javnoj svojini na teritoriji Beograda.

Kako se navodi u saopštenju iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, predviđeno je da se suzbijanje i uništavanje ove korovske biljke sprovede na 60 hektara neuređenih površina, na osnovu pregleda iz prethodnog perioda.

Primenjivaće se odgovarajuće mehaničke ili hemijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mere, što će za svaku konkretnu lokaciju odrediti stručni nadzor. Moguće je da se ambrozija ne pojavi na svim lokalitetima na kojima je tretirana prethodne godine, pa je predviđeno njeno suzbijanje i na novim lokacijama gde bude evidentirana.

„Sa primenom mera počelo se pre desetak dana i do sada je ambrozija tretirana na dvadesetak lokacija u gradu, tačnije na sedam hektara, i to u Zemunu na 12 lokacija, Novom Beogradu na sedam i na Paliluli na dve lokacije. Pored ovih opština, od sutra će se tretiranje ambrozije nastaviti na teritoriji opštine Rakovica i dalje prema planu koji je sačinjen nakon snimanja stanja na terenu. U skladu sa Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije, bez obzira na tip zemljišta (poljoprivredno - obrađeno ili neobrađeno zemljište, građevinsko - uređeno ili neuređeno) gde je registrovano prisustvo ambrozije, odgovorni za njeno uklanjanje su njegovi vlasnici i korisnici. Na poljoprivrednom zemljištu inspekcijski nadzor nad sprovođenjem uredbe obavlja republička fitosanitarna inspekcija, a na građevinskom zemljištu nadležna je i komunalna inspekcija (gradska i opštinske komunalne inspekcije)", navodi se u saopštenju.

Karakteristično je da se ambrozija masovno javlja pre svega na obradivom poljoprivrednom zemljištu na periferiji grada (naročito je ima u usevima kukuruza, suncokreta i slično, dok se u usevima pšenice javlja posle žetve) i na neuređenom zemljištu koje se ne održava ili gde se obavljaju različiti građevinski i hidrotehnički radovi (deponovanje šuta, prevrtanje zemljišta, kopanje kanala, smetlišta, na deponijama, obalama reka, pored puteva, nasipa, na ruderalnim zemljištima i drugo).

U urbanom gradskom tkivu zastupljenost ambrozije se podudara sa stepenom uređenosti zemljišta i pravcima odakle je dospela na teritoriju Beograda. Najmanje je ima u centru grada (Savski venac, Vračar i Stari grad), a prema periferiji sve više (Zemun, Novi Beograd, Palilula), zaključuje se u saopštenju Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.