Surčinski osnovci od marta u novoj zgradi

Izvor: Politika, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surčinski osnovci od marta u novoj zgradi

Izgradnja novog objekta Osnovne škole "22. oktobar" u Surčinu trebalo bi da bude završena do marta, najavio je Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.

Sa Dušanom Basarom, direktorom preduzeća "Ratko Mitrović Dedinje" koje izvodi radove, Vojislavom Janoševićem, predsednikom opštine Surčin, i nadležnima iz surčinske osnovne škole, on je juče posetio gradilište na kojem se izvode završni radovi.

– Izgradnja je počela u septembru i nadamo se da će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ispunjeni rokovi određeni za kompletni završetak gradnje. U tom slučaju, surčinski osnovci dočekaće početak sledeće školske godine u potpuno preuređenom objektu – izjavio je Todić.

Nova škola se prostire na 5.000 kvadratnih metara, ima 24 učionice, kuhinju i trpezariju, kao i fiskulturnu salu i blok sa svlačionicama za fizičko.

– U narednih deset dana obavljaćemo finalne i završne radove, postavljanje stolarije, keramičke i molerske radove. Do kraja godine izgradnja objekta će biti završena, a posle toga sledi postavljanje priključaka, što bi trebalo da bude gotovo do marta. U letnjim mesecima planiramo da završimo spoljašnje uređenje škole i izgradnju dva sportska terena – rekao je Dušan Basara.

Surčinski osnovci, njih oko 650, koji pohađaju ovu školu dobili bi novi objekat i ranije da Sekretarijat za obrazovanje nije bio prinuđen da raskine ugovor sa prethodnim izvođačem.

– Nevolja sa menjanjem izvođača imala je i svoju dobru stranu, jer je u međuvremenu opština počela sa gasifikacijom, pa će tako i škola u okviru tih radova biti priključena na gas – kaže Janošević.

Stara zgrada OŠ "22. oktobar", koja je bila montažna, izgorela je 1993. godine i od tada su učenici do četvrtog razreda imali nastavu u zgradi nekadašnje austrougarske kasarne, dok su osnovci iz starijih razreda pohađali nastavu u OŠ "Vuk Karadžić".

– Učionice đaka nižih razreda nalaze se u susednoj zgradi staroj preko 80 godina. Zbog nedostatka prostora, oni pohađaju nastavu u tri smene, pa im tako prvi čas počinje već od 7.30 časova, a poslednji se završava oko 19 časova – kaže Danica Zorica, direktorka OŠ "22. oktobar".

Nedostatak prostora ne muči samo 300 učenika nižih razreda koji imaju časove u svega četiri učionice, već i 65 zaposlenih.

– Nastavnici nemaju gde da odlože stvari, a prostorija u kojoj radi školski psiholog više liči na trafiku, nego na kancelariju. Nema prostora ni za vannastavne i sportske aktivnosti dece – rekla je Lidija Vukotić, predsednik Saveta roditelja ove osnovne škole.

Sekretarijat za obrazovanje uložiće do kraja godine oko 1,7 milijardi dinara u investicije u 280 osnovnih i srednjih škola, što u proseku iznosi oko šest miliona dinara po školi. Osim surčinske, nastaviće se izgradnja i na objektu osnovne škole u Stepojevcu, a nove školske zgrade dobiće i naselja Nova Galenika i Altina. Sledeće godine grad će dobiti još jednu osnovnu školu u naselju Borča 3.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.