Status porodice određuje cenu vrtića

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 02:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status porodice određuje cenu vrtića

Boravak mališana u obdaništima po cenovniku koji je nepromenjen poslednje dve godine

Konkurs za prijem mališana u državne predškolske ustanove završen je, a 26. maja biće istaknute tabele sa imenima 11.169 novoupisanih.Cenovnik usluga, utvrđen pre dve godine, ostaje nepromenjen. Najniža mesečna uplata biće 1.466 dinara, a najviša 8.665.

Ko će koliko plaćati, biće određeno u odnosu na ukupan mesečni prihod porodice. Na dodatno umanjenje mogu da računaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << roditelji koji dostave potvrde da pripadaju nekoj od takozvanih povlašćenih grupa.

– Deca samohranih roditelja imaće 50 odsto popusta na utvrđenu cenu, koja može biti dodatno umanjena u slučaju da spadaju u još neku od privilegovanih grupa. Na primer, ako je samohrani roditelj još i podstanar, imaće dodatno umanjenje od deset odsto. Na popuste mogu da računaju i korisnici kredita za kupovinu prvog stana, deca obolela od celijakije, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti, podstanari, roditelji čije dvoje i više dece ide u vrtić – kaže Ljiljana Jovčić, sekretarka za dečju zaštitu.

Usluge vrtića biće besplatne za decu ratnih vojnih invalida, izbeglica i raseljenih, korisnika MOP-a, mališane bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, one koji žive u sigurnim kućama...

Za sve koji idu u državna obdaništa omogućeno je da u slučaju opravdanog odsustva plaćaju samo režijske troškove, tačnije polovinu dnevne cene. Za ostvarenje tog prava, u slučaju bolesti, treba dostaviti opravdanje sa potpisom i pečatom izabranog pedijatra iz Doma zdravlja. U slučaju izostanka zbog godišnjih odmora, neophodno je dostaviti kopiju rešenja o korišćenju odmora.

– Novoupisani dečaci i devojčice uglavnom su kretali u vrtić od septembra. Sada postoje zahtevi roditelja da decu upišu od juna i jula. Oni odmah po upisu mogu da dostave zahteve za dodatna umanjenja cena, ako imaju osnova. Za one koji kreću u pripremni predškolski program, nastava je besplatna. Mališanima koji se u vrtićima nalaze na celodnevnom boravku biće umanjena cena za četiri sata dnevno, koliko traje pripremni program – objašnjava Ljiljana Jovčić.

----------------------------------------------

Primeri umanjenja

Da bi ostvarila pravo na najmanju cenu od 1.466, dinara, tročlana porodica mesečno treba da ima prihode do 28.297 dinara, a četvoročlana do 37.730.

Korisnici raznih privilegija mogu da računaju na mesečnu cenu vrtića do svega 394 dinara.

Najviša cena sleduje tročlanom domaćinstvu sa mesečnim prihodom višim od 53.196, ili četvoročlanom domaćinstvu koje mesečno raspolaže sa više od 66.334 dinara.

----------------------------------------------

Dodatni popusti

50 odsto – samohrani roditelji

50 odsto – porodice koje imaju troje ili četvoro dece, trojke, četvorke i duple blizance

20 odsto – ako dvoje dece iz porodice pohađaju vrtić

10 odsto – podstanari, korisnici prvog stambenog kredita, deca obolela od celijakije, dijabetesa i hroničnih bolesti

LJ. Perović

objavljeno: 19.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.