Stari kadrovi na  istim funkcijama

Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari kadrovi na istim funkcijama

Izborom gradonačelnika, njegovog zamenika i 13 članova Gradskog veća, danas će biti kompletno formirana nova gradska vlast. Stranke koje će je formirati (DS, G17 plus, koalicija SPS-PUPS-JS i LDP) uglavnom su odlučile koje će kadrove postaviti u Gradsko veće, na čelo sekretarijata i gradskih preduzeća. Prema saznanjima „Blica", na mestu sekretara za obrazovanje trebalo bi da ostane Vladimir Todić (bivši član DSS), kao nestranačka ličnost.

S obzirom na najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broj osvojenih glasova na izborima 11. maja, DS je dobila i najveći broj mesta u Veću, u gradskim preduzećima i sekretarijatima. Većina onih koji su se nalazili na čelnim mestima ovih ustanova, i u narednom periodu ostaće na fukcijama koje su do sada obavljali. Tako će na čelu Direkcije za gradsko i građevinsko zemljište ostati dosadašnji direktor Boris Ranković, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" Vladimir Taušanović, JKP „Zelenilo Beograd" Radovan Draškić... Isto je i u sekretarijatima za obrazovanje, gde ostaje Vladimir Todić, dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić, finansije Renata Milić-Radujko, inspekcijske poslove Vladan Luković... Novi direktori biće postavljeni u „Parking servisu", „Gradskoj čistoći i „Adi Ciganliji".

Prvi čovek Sekretarijata za urbanizam biće Milan Vuković, a za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović, dosadašnji direktor JP „Ada Ciganlija". DS-u je pripao i Sekretarijat za sport i omladinu, ali još nije dogovoreno ko će biti na njegovom čelu.

Stranka G17 plus najverovatnije će predložiti Dragana Pušaru za direktora JKP „Gradske pijace", a u narednom periodu delegiraće i direktore „Hipodroma", „Beogradske tvrđave" i „Gradskog stambenog". Kako kaže izvor „Blica" iz ove stranke, na sastanku koji je održan juče, bilo je reči samo o članovima Gradskog veća. Po podeli koja je dogovorena, LDP će predložiti nestranačke ličnosti za direktorska mesta u „Infostanu", „Beograd putu", Turističkoj organizaciji Beograda, kao i Apotekarskoj ustanovi „Beograd". Ovoj stranci pripali su i sekretarijati za zdravstvo i privredu ali, kako je „Blicu" rečeno, još neće objavljivati imena kandidata na ove funkcije.

Koalicija oko SPS-a postaviće svoje ljude na rukovodeća mesta u „Beoelektranama", GSP „Beograd", „Pogrebnim uslugama" i Centru „Sava". Predstavnici ove koalicije juče su takođe imali sastanak, ali ni oni nisu, za sada, precizirali kadrovska rešenja.

Poznato da će Milan Krkobabić, iz ove koalicije, biti zamenik gradonačelnika Beograda.

Pregovori između LDP i DS, koji su završeni u subotu, 16. avgusta, trajali su samo četiri dana. Kako „Blic" saznaje, sastanci nisu bili ni teški ni komplikovani, a pregovarači iz ovih stranaka sastajali su se i danju i noću. Razgovori između ove dve stranke počeli su tek 11. avgusta.

- Do tada, praktično, nije bilo nikakvih kontakata. LDP je pozdravio to što su se DS i SPS usaglasile da najmanje 50 odsto direktora gradskih preduzeća budu nestranačke ličnosti, ali je njihov uslov bio da se to primeni i na ostale delove gradske uprave. Demokrate nisu imale nista protiv toga - kaže izvor „Blica" blizak pregovaračima u ovim strankama.

O saradnji na nivou Beograda pregovarali su kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas i Srđan Šaper, član Predsedništva DS, dok su interese i politiku LDP zastupali Dejan Ranđić, predsednik GO LDP i Ivan Andrić, član Predsedništva ove stranke.

- Kao jedan od najvećih problema u gradu istaknuti su mito i korupcija, i to u urbanizmu, zdravstvu, finansijama.... Obe strane to jako dobro znaju. Đilas je delovao odlučno da zaista želi da reši ovaj problem - priča izvor „Blica" i naglašava da nije bilo spora oko mesta sekretara za urbanizam jer je ideja i DS i LDP bila da liberali dobiju mesto zamenika sekretara. LDP je od četvrtka uveče, do subote ujutru, čekala odgovor demokrata da li će pristati da način rada Apotekarske ustanove „Beograd" promene iz korena, na šta su demokrate pristale. Izvor „Blica" kaže da je ideja LDP bila je da se na sve moguće načine spreči da radikali u glavnom gradu, zajedno sa DSS-om, dođu na vlast. Kada je bilo izvesno da se to neće dogoditi, počeli su razgovori između ovih stranaka.

Oštra borba protiv korupcije

Pre dva dana održan je sastanak Gradskog odbora DS, na kome je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. Na ovom sastanku se govorilo o tome da će DS u narednom periodu krenuti u oštru borbu protiv korupcije jer je, kako je rečeno, to jednini način da demokrate dobiju sledeće izbore. Za dosadašnji rad javno su pohvaljeni doskorašnji v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić i pomoćnik gradonačelnika Radmila Hrustanović, koji će nastaviti da obavljaju neku od funkcija u Gradu, kao i član Gradskog veća Jasenko Lazović.

Gradsko veće

Na današnjoj sednici gradskog parlamenta biće izabrano i 13 članova Gradskog veća. Najveći broj mesta zauzeće demokrate, među kojima su Vladan Šubarević, Dejan Mali, Zoran Kostić i Darijan Mihajlović. G17 plus ima dva mesta koja će zauzeti Gorana Kreclović i Miroslav Čučković, dok će socijalisti, izeđu ostalih, predložiti Gorana Aleksića i Miletu Radojevića. LDP će takođe imati dva mesta.

Đilas okuplja pomoćnike

Za sada su poznati i ljudi koji će budućem gradonačelniku Draganu Đilasu biti pomoćnici koje inače on, prema Zakonu o glavnom gradu, sam bira i postavlja. Jedan od njih je Živorad Anđelković, dosadašnji direktor JKP „Parking servis", zadužen za koordinaciju komunalnih preduzeća, a drugi Aleksandar Bjelić, zadužen za infrastrukturne projekte. Treći pomoćnik, menadžer i gradski arhitekta biće određeni naknadno.

Sekretarijat

sekretar

stranka

Urbanizam

Milan Vuković

DS

Komunalni i stambeni poslovi

Predrag Petrović

DS

Obrazovanje

Vladimir Todić*

DS

Dečija zaštita

Ljiljana Jovčić

DS

Finansije

Renata Milić-Radujko

DS

Inspekcijski poslovi

Vladan Luković

DS

Sport i omladina

?

DS

Socijalna zaštita

?

SPS

Imovinsko-pravni poslovi

?

SPS

Uprava

?

SPS

Kultura

Ivana Avžner

G17 plus

Saobraćaj

Dragoljub Đaković

G17 plus

Zdravstvo

?*

LDP

Privreda

?*

LDP

*nestranački

Preduzeće

direktor

stranka

Direkcije za građevinsko zemljište

Boris Ranković

DS

„Vodovod i kanalizacija"

Vladimir Taušanović*

DS

JKP „Zelenilo Beograd"

Radovan Draškić*

DS

JKP „Parking servis"

Boban Kovačević

DS

JKP „Gradska čistoća"

Aleksandar Stamenković

DS

JP „Ada Ciganlija"

Zoran Gajić

DS

Urbanistički zavod

?

DS

Studio B

Aleksandar Timofejev*

DS

JKP „Gradsko stambeno"

?

G17 plus

Hipodrom „Beograd"

?

G17 plus

JKP „Gradske pijace"

Dragan Pušara

G17 plus

Beogradska tvrđava

?

G17 plus

JKP „Beogradske elektrane"

?

SPS

GSP „Beograd"

?

SPS

Centar „Sava"

?

SPS

JKP „Pogrebne usluge"

?

SPS

JKP „Infostan"

?*

LDP

JKP „Beograd put"

?*

LDP

Apotekarska ustanova „Beograd"

?*

LDP

Turistička organizacija Beograda

?*

LDP

*nestranački

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.