Stanovi samo za keš

Izvor: Press, 08.Dec.2010, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi samo za keš

Kupci stanova na mestu kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu ne mogu da dobiju zajam jer objekti nisu 80 odsto izgrađeni, što je jedan od uslova! U Ministarstvu za zaštitu životne sredine tvrde da će to biti moguće tek sledeće godine, kada bude usvojen budžet, jer nema para za osiguranje kredita Kupci stanova koje država gradi na mestu kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu još ne mogu da realizuju subvencionisani kredit u bankama jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << objekti nisu izgrađeni 80 odsto, što je jedan od uslova. U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu za Press da će banke odobravati ove kredite od sledeće godine, i to kada bude usvojen budžet, jer se radi o projektnom državnom finansiranju.Građevinska direkcija Srbije počela je još 3. decembra da poziva građane da potpišu kupoprodajne ugovore.
NKOSK će osiguravati kredite
Međutim, redakciji Pressa javilo se nekoliko sugrađana koji su počeli da prikupljaju dokumentaciju za subvencionisani kredit, ali im je u bankama rečeno da zajam ne mogu da dobiju, jer zgrada nije izgrađena 80 odsto.
- Obišao sam nekoliko banaka i u svakoj mi je rečeno isto. Država je obećala da ta pravila ne važe u ovom slučaju, a sad odjednom važi druga priča - požalio se za naš list Beograđanin Miljan M.
Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Nemanja Komazec rekao je za Press da će Vlada Srbije i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) ipak stati iza ovog projekta, odnosno da će se subvencionisani stambeni krediti odobravati od početka sledeće godine, kao i da će se iznos i model za njih znati kada bude usvojen budžet.
- Odobravanje subvencionisanih stambenih kredita za te stanove i sada je moguće. Po Uredbi o subvencionisanju stambenih kredita, za zgrade koje država gradi putem projektnog finansiranja ne treba da postoji stepen završenosti od 80 odsto. Međutim, ovogodišnja suma za osiguranje tih kredita je pri izdisaju, pa će svi oni biti realizovani sledeće godine. Videćemo koliko će novca u budžetu za sledeću godinu biti izdvojeno za te kredite i način na koji će on biti korišćen. Poređenja radi, za kredite koji su ove godine uzeti država je plaćala dve godine kamatu i davala učešće od 20 odsto, a prošle godine je davala samo učešće - objasnio je Komazec.
On je dodao da će se sredstva i uslovi za subvencionisanje stambenih kredita znati vrlo brzo i da će država odmah obavestiti banke kakav je status projekta koji se radi na Voždovcu.
- Vlada i NKOSK će sigurno stati iza ovog projekta i primeniti sve moguće mere da bi oni bili što dostupniji građanima. Uostalom, to je važan uslov za uspešnost celog projekta - tvrdi Komazec.
12.000 zainteresovanih
Saradnik za odnose s javnošću Građevinske direkcije Srbije Katarina Konc navela je za naš list da je za kupovinu 5.000 stanova koje gradi država interesovanje pokazalo više od 12.000 građana. Prema njenim rečima, svi potencijalni kupci koji se sada pozivaju da pogledaju projekat, izaberu stan i potpišu kupoprodajni ugovor, imaće rok do 30. marta za realizaciju kredita.
- Dnevno pozivamo oko 50 potencijalnih kupaca, a sledeće nedelje počeće i potpisivanje kuporodajnih ugovora - rekla je Katarina Konc, i dodala da se na ovom placu površine 42 hektara trenutno rade sistemi drenaže i kanalizacije.
Cene stanova u zavisnosti od parcele i kvadrature stana u ovom kompleksu koštaće od 1.250 do 1.290 evra po metru kvadratnom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeftini stanovi ne mogu na kredit?

Izvor: B92, 08.Dec.2010

Beograd -- Kupci stanova na mestu kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu ne mogu da dobiju zajam jer objekti nisu 80 odsto izgrađeni, što je jedan od uslova banaka...U Ministarstvu za zaštitu životne sredine tvrde da će to biti moguće tek sledeće godine, kada bude usvojen budžet, jer nema para...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.