Stanari „Zapadne kapije” bez protivpožarnih puteva

Izvor: Politika, 18.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari „Zapadne kapije” bez protivpožarnih puteva

U zgradi od 30 spratova u Ulici narodnih heroja 41b blokirani izlazi na krovnu terasu, kao jedina mogućnost za spasavanje od požara, i krov jer je na njemu kompanija „Generaleksport” podigla poslovni objekat

Žitelji stambenog dela „Zapadne kapije” u Ulici narodnih heroja 41b nekoliko godina bore se da povrate krov zgrade i protivpožarne puteve koje im je, kako tvrde, blokirala kompanija „Generaleksport” d. p. Beograd u restrukturisanju, vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslovne zgrade na broju 43, sagradivši nelegalno na tom prostoru galeriju od 216 kvadrata. Budući da Agencija za privatizaciju prodaje imovinu „Generaleksporta”– kulu, garaže i taj adaptirani poslovni prostor na krovu stambene kule, vlasnici stanova na ulazu 41b strahuju da će ostati bez protivpožarne sigurnosti, ali i krova kao zajedničke imovine koji mogu da iskoriste za sticanje prihoda i održavanje objekta.

– „Generaleksport” je bez saglasnosti vlasnika 122 stana iz stambene kule podigao galeriju na našem krovu, dao je u zakup i ubira prihode na račun stanara stambenog dela. Blokirali su nam izlaz na krov kao jedini put za spasavanje u slučaju požara i most – pasarelu koja povezuje poslovnu i stambenu kulu i koja je takođe predviđena za evakuaciju u slučaju požara – jer protivpožarne stepenice nikada nisu izgrađene – objašnjava Gordana Bosnić, predsednica skupštine stanara. Zbog toga, oni vode dva sudska spora i pitaju se kako je Agencija u takvim uslovima oglasila prodaju „Generaleksporta” kada, tvrde, ova kompanija nema ništa uknjiženo na svoje ime na broju 41a i b.

– Sporna galerija građena je od 1980. do 1985. godine na osnovu dozvole za adaptaciju potkrovlja koju je izdala opština Novi Beograd, ali je po žalbi tadašnjeg kućnog saveta to rešenje poništeno. Iz katastra smo dobili potvrdu da „Generaleksport” nema nepokretnosti uknjižene na stambenoj zgradi na ulazima 41a i b – kaže Bosnićeva.

– Skupština stanara b ulaza kao većinska sa 122 stana od ukupno 184 nije dozvolila da se bilo šta nadzida na krovu, niti je dala krov u zakup. Slovo Zakona o održavanju stambenih zgrada kaže da pravo nadziđivanja i adaptacije imaju najpre vlasnici stanova i članovi njihovih porodica, pa tek onda treća lica, investitori – kategorična je Bosnićeva.

U „Generaleksportu” tvrde suprotno.

– Dozvole nisu poništene. Dobili smo rešenje da možemo da pretvorimo potkrovlje stambene kule u poslovni prostor. Posedujemo i upotrebnu dozvolu iz 1983. godine, a u maju 2008. podneli smo zahtev za uknjižbu – istakla je Ljiljana Stoiljković, direktorka „Generaleksporta”.

Ako je tako, onda nije jasno kako u Agenciji za privatizaciju kažu da se „adaptirani prostor nalazi u zemljišnim knjigama koje su jedine merodavne prilikom određivanja imovine određenog preduzeća”.

– Agencija nema zakonski osnov da izuzme bilo koji objekat, zaveden kao deo imovine privatizovanog preduzeća. Upoznati smo sa sudskim sporom i naša nadležnost nam jedino dozvoljava da o tome obavestimo sve potencijalne kupce – poručuju iz Agencije za privatizaciju.

Bez obzira na to što je skupština stanara nekoliko puta zahtevala od gradske uprave za zaštitu i spasavanje da pregleda i oslobodi protivpožarne puteve to, kaže Bosnićeva, do danas nije urađeno uprkos tome što je uprava prošle i ove godine naložila „Generaleksportu” da ukloni te nedostatke da ne bi doveli u opasnost život i sigurnost ljudi.

– Sektor za zaštitu i spasavanje obavestio nas je da možemo da koristimo pasarelu u protivpožarne svrhe, kao i „Generaleksport”. Sve je, međutim, još zablindirano: poklopac iznad lifta na 30. spratu naše zgrade i vrata koja vode na krov stambene kule – žali se Bosnićeva.

U „Generaleksportu” se ne slažu sa tvrdnjama stanara iz stambene kule.

– Sve mere koje nam naloži MUP, Sektor zaštite i spasavanja, Uprava za zaštitu i spasavanje na vreme sprovodimo. Krajem novembra 2008. godine obavestili smo ove institucije o preduzetim merama i izvršenju – objasnila je Stoiljkovićeva.

Da kroz pasarelu prođu do krova stambene zgrade pokušali su i reporteri „Politike”, ali nisu uspeli jer obezbeđenje „Generaleksporta” to nije dozvolilo. U njoj smo zatekli kancelarijski nameštaj i uverili se da taj prostor još ne može da se koristi kao prolaz na krov stambene zgrade. Dilemu kakva je svrha pasarele razjasnio je Mihajlo Mitrović, arhitekta koji je projektovao ove kule, u pismu koje je poslao stanarima stambene višespratnice.

– Most nikada nije bio predviđen za poslovni prostor, već je kao integralni deo stambene kule bio njena kapitalna protivpožarna odstupnica koju su kontrolisali žitelji stambene zgrade – piše u Mitrovićevom pismu.

D. M.

[objavljeno: 18/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.