Šporet sa felerom za male pare

Izvor: Politika, 10.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šporet sa felerom za male pare

Nova ali u transportu oštećena bela tehnika iz inostranstva jevtinija i do 30 odsto u odnosu na „standardnu” prodaju

Kupovina mašina za veš, šporeta i frižidera oštećenih u transportu postaje hit među Beograđanima. Poput kompanija na zapadu koje uglavnom vikendom organizuju rasprodaje novih, ali oštećenih aparata i domaći trgovci kreću istim stopama. Neki od njih čak se opredeljuju da se bave isključivo prodajom takvih aparata, jer je interesovanje kupaca svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine sve veće. Samo u Beogradu postoji nekoliko specijalizovanih radnji, a do pre tri godine nije bilo ni jedne.

Ova roba, uglavnom neznatno oštećena jevtinija je i za 30 do 60 procenata u odnosu na iste artikle bez „greške”, a postoje čak i firme koje se bave uvozom ovakve bele tehnike direkto iz fabrika u Italiji, Francuskoj i Španiji. Kako saznajemo, stranim kompanijama se ne isplati da ovakvu robu skladište ili dorađuju tako da je rasprodaju po mnogo nižim cenama, zainteresovanim trgovinama u različitim delovima sveta.

– Zbog samo jedne ogrebotine koja se lako može zakamuflirati ova mašina za veš kod nas košta oko 20.000 dinara, a u drugim radnjama je oko 27.000 dinara. Aparati imaju garanciju godinu dana sa mogućnošću da se ona produži na četiri godine. Kupac takav aranžman može da dogovori sa servisom uz minimalnu doplatu. To je neka vrsta osiguranja aparata što je inače praksa u zapadnim zemljama – objašnjava Nataša Stojanović, vlasnik prodavnice „Frost” koja se već tri godine bavi ovom vrstom prodaje.

Kako smo mogli da se uverimo, feleri koji snižavaju cenu aparata i za osam do deset hiljada dinara uglavnom su minimalni. Na jednoj mašini za sudove nedostajala je donja plastična maska, a frižider je imao nekoliko gotovo nevidljivih ogrebotina na vratima koje su trgovci prekrili sa dva šarena magneta. Uništeno parče emajla na šporetu zafarbano je i gotovo da se ne primećuje, kao i neravnina na bočnom limu mašine za sušenje veša čija cena je zbog ovog oštećenja snižena za oko 7.000 dinara. Motori su, po tvrdnji naše sagovornice, potpuno ispravni i testirani pre isporuke u radnje u servisu uvoznika. Svi aparati su potpuno novi, što se i vidi, a oštećenja su uglavnom manja i nastala u transportu.

– Svakom potrošaču pokažemo nedostatak. Nikada nismo imali tehniku koja je toliko oštećena da ne može da se koristi. Kupuje se sve, a već imamo i stalne mušterije. Oko 90 odsto aparata je uvezeno iz Italije i to su marke koje su na našem tržištu poznate i u kategoriji skuplje tehničke robe – objašnjava Stojanovićeva, dodajući da kupci uvek mogu da zamene aparat ili dobiju novac nazad ukoliko nisu zadovoljni kupljenom robom.

Zdravko Đuranović iz firme „El tim” koja često oglašava prodaju ovakvih uređaja ističe da postoji izuzetno interesovanje među kupcima za robom čije su cene, usled oštećenja, niže od 10 do 30 procenata.

– Čak smo dva naša prodajna mesta specijalizovali samo za ovakve aparate. Ljudima takva oštećenja najčešće ne smetaju, posebno ako nisu na vidnom mestu uređaja. Za ovu robu oni, takođe, dobijaju garanciju kao i za svu drugu. Tako za manje novca oni dobijaju funkcionalno ispravnu tehniku – objašnjava Đuranović.

I. Albunović

[objavljeno: 11/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.