Spektakl o Prometeju na otvaranju Bitefa

Izvor: Studio B, 13.Sep.2011, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl o Prometeju na otvaranju Bitefa

Slavni belgijski pozorišni umetnik Jan Fabr otvoriće večeras 45. Bitef u velikoj dvorani "Sava centra", gde će kao prva u glavnom programu biti izvedena njegova predstava "Prometej Pejzaž II", u produkciji trupe "Troubleyn/Jan Fabre" iz Antverpena.

Skulptor i performer, koreograf i pisac, reditelj Fabr (53) učestvovao je na Bitefu još 1984. godine i dobio Gran pri za predstavu „Moć pozorišnih ludosti".

U novoj predstavi, po motivima Eshilovog "Prometeja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << on potpisuje koncept, režiju i scenografiju, a koristi tekst "Ja sam sve - davalac" Jerena Olislegersa, kao i svoj tekst "Sada su nam potrebni heroji". Spektakularnu predstavu izvodi desetočlani ansambl.

Kako se navodi u najavi, Prometej je simbol pobunjenika protiv vrhovnog boga, pobunjenika koji je oteo vatru za dobrobit čoveka i zato strada. Koliko god se bogovi trudili da od čoveka otmu vatru, nema povratka. Tu gigantomaniju Fabr je, prema ocenama kritike, prikazao svom maštom i prometejskom hrabrošću istinskog majstora savremenog teatra.

Selektori Bitefa ocenjuju da je Fabr napravio sintezu svog pogleda na svet, spojio vizuelnu umetnost i likovni izraz, kreirao spektakl koji predstavlja pravi početak Bitefa. Na festivalu će do 23. septembra biti izvedeno ukupno 15 predstava u takmičarskoj selekciji, uz veći broj pratećih programa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.