Smanjen maloletnički kriminal za 23 odsto

Izvor: Studio B, 29.Mar.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen maloletnički kriminal za 23 odsto

U Beogradu je u 2015. godini za 23 odsto smanjen maloletnički kriminal u odnosu na 2014. godinu.

MUP je u poslednje četiri godine podneo 1.775 prekršajnih i 197 krivičnih prijava zbog zanemarivanja ili iskorišćavanja dece od strane roditelja ili staratelja, rečeno je danas prilikom potpisivanja sporazuma o postupanju sa decom sa ulice.

Sporazum će, kako se očekuje, sistemski rešiti pitanje podrške i zaštite dece koji žive ili rade na ulici, a doprineće i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se dođe do tačnog broja koliko je dece na ulicama Beograda i da se spreči da ona ponovo dođu na ulicu.

"Taj broj se povećava i zato je ovo pravi trenutak za ovakav sporazum", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, dodajući da je cilj i da se toj deci omogući ravnopravan status sa ostalom decom, koja na drugi način žive svoj život.

Mali je najavio i da će u narednih mesec i po dana biti urađen protokol, posle koga će uslediti edukacija pripadnika policije, komunalne policije, u centrima za socijalni rad, domovima zdravlja.

Mali se nada da će sve to u mnogome promeniti položaj dece koja trenutno žive i rade na ulici, dodajući da se aktivnosti grada neće zaustaviti na tome i da će se raditi na sprečavanju nasilja u porodici kojim je pogođen veliki broj te dece.

Najavio je i da će za nekoliko dana biti završena rekonstrukcija zgrade koja će biti prihvatilište za decu sa ulice.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je suština sporazuma da se zajednički nešto uradi za tu decu.

"Imamo nažalost situaciju da u poslednih 10 godina imamo veliki broj dece na ulici, koja su zloupotrebljena da prose, peru stakla, pevaju i sviraju po gradskom prevozu i na svakakve druge načine", rekao je Stefanović, dodajući da je u poslednjih 10 godina četvoro dece sa ulice izgubilo život u saobraćaju, a da je 10 maloletnika identifikovano kao žrtve trgovine ljudima u cilju prosjačenja.

Sve to, kako je rekao, govori koliko je bitno da zajednički radimo da ova deca budu sklonjena sa ulice.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.