Škola kojoj su zvezde naklonjene

Izvor: Politika, 16.Nov.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola kojoj su zvezde naklonjene

OŠ „Anton Skala” nema novca, ali ima pregršt prijatelja spremnih da pomognu. – Dvorište ove škole za decu ometenu u razvoju upravo se adaptira u terapeutski vrt, a sredstva za sprave biće prikupljena aukcijskom prodajom ličnih predmeta koje su donirali poznati glumci, muzičari, sportisti...

Život Osnovne škole „Anton Skala”, njen rast, ulepšavanje, poboljšanje uslova boravka i rada jesu – humanost na delu. U vreme krize i besparice ova osmoletka neprestano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prilagođava školske odaje potrebama svojih učenika – dece ometene u mentalnom razvoju i dece sa autizmom. Olakšava im put od kuće do škole, čini da im boravak u kući znanja bude prijatan, blagotvoran, podsticajan... Po izgledu i opremljenosti još je daleko od vila na Senjaku, gde je inače smeštena, ali može da se pohvali prvom senzornom sobom iz domaće proizvodnje, renoviranim učionicama i fiskulturnom salom, i za sada obrisima budućeg terapeutskog vrta u koji se lagano pretvara prostrano dvorište oko školskog zdanja. Za sve to škola, naravno, nema novca ali ima nepresušni i rastući fond prijatelja, dobrotvora, darodavaca uvek spremnih da joj pomognu da ostvari plemenite zamisli kojima će ulepšati detinjstvo i školovanje mališana.

– Otkako su 2008. godine u Pekingu na svetskom takmičenju pod pokroviteljstvom Uneska među 2.700 timova iz 140 zemalja prvo mesto osvojile ekipe Srbije i Libana priželjkujemo da se u našem školskom dvorištu realizuje projekat po ugledu na ovaj pobednički. Da uređenjem dvorišta dobijemo kombinaciju posebnog terapeutskog vrta i platoa sa spravama prilagođenim deci sa smetnjama u razvoju. Zahvaljujući Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine naša želja je počela da se ostvaruje. Radovi su počeli pre dve nedelje.... – dočarava Igor Raičević, direktor OŠ „Anton Skala” napominjući da grad finansira sređivanje dvorišta, da radovi treba da se okončaju do 5. decembra, ali da oni ne podrazumevaju i opremanje nove zelene oaze spravama i vrtnim mobilijarom.

Škola za tu namenu nema novac, ali ima naklonost – zvezda. Muzičkih, glumačkih sportskih... Bez potpitanja i dvoumljenja darivali su lične predmete koji će se prodavati na aukciji 22. novembra u 19 sati, u hotelu „Park”, koji je salu ustupio besplatno.

– Bajaga je sam došao u školu i doneo svoj sako, 15 minuta nakon što smo ga pozvali. Inspektor Blaža, Željka Zebić i Nikola Đuričko prihvatili su da vode aukciju. Do Zdravka Čolića smo došli preko njegovog menadžera. Čola nam je odgovorio da će poslati ne jednu nego tri košulje za donatorsko veče. Bodirogu sam slučajno prepoznao u jednom restoranu, prišao mu, predstavio se i zamolio ga da nam pomogne, sutradan nam je poslao svoj dres i patike. Od Dragana Bjelogrlića smo dobili loptu iz filma „Montevideo bog te video” sa potpisima glumaca i očekujemo da će deo glumačke ekipe biti među zvanicama. Obećali su da će doći Milena Dravić i Dragan Nikolić – zahvalan je Igor Raičević, direktor OŠ „Anton Skala”.  

Kupci plemenitog srca su dobrodošli.

---------------------------------------------------------------------------

Platoi za relaksaciju i igru, lavirint za učenje i podsećanje

Projektom je predviđeno da novouređeno dvorište bude ispresecano stazama, da se u njemu nađu ljuljaške za decu sa invaliditetom, zasebni platoi – jedan sa spravama za relaksaciju i odmor, drugi za vežbanje, treći za dečju igru i razonodu.

– Atrakcija će biti lavirint od pruća na 250 kvadratnih metara. Zamišljeno je da na njegovim stranicama budu fotografije simbola Beograda i Srbije kao što su Hram Svetog Save, Pobednik, Studenica, Sopoćani, Đavolja varoš, Deliblatska peščara, Obedska bara... Ideja je da to budu znamenitosti koje su pod zaštitom Uneska, a da fotografije prate sažeta tekstualna objašnjenja. Da lavirint bude deo dečjeg igrališta u kojem i mi odrasli možemo nešto da naučimo, ili da se podsetimo – objašnjava Raičević.

Razmišlja da bi za nastavu u parku nastavnici mogli da prirede lekcije koje bi đaci čitali na zidovima lavirinta, a uveče, kada škola ne radi, mogla bi na istom mestu da bude postavka umetničkih dela, otvorena za sve sugrađane.

– Projektom je predviđen i kutak za šahiste, gde će deke moći da povlače poteze dok se unuci igraju u vrtu, mladi će moći da vežbaju, uživanju u prirodi moći će da se vrate svi koje je jurnjava za golom egzistencijom otuđila od zdravog života – zaključuje direktor OŠ „Anton Skala”, druge kuće za oko stotinu devojčica i dečaka ometenih u razvoju.  

-----------------------------------------------------------------------------

Šta će još biti na aukciji

- Dres fudbalske reprezentacije Srbije sa potpisima igrača

- Olimpijska majica Milorada Čavića sa potpisom

- Torbica i rukavice Milene Dravić

- Majica Dragana Nikolića

- Dres Vanje Grbića sa potpisom

- Dres Andrije Gerića sa potpisom

- Dres FK i KK Partizan sa potpisima igrača

- Lopta sa potpisom Dragoslava Šekularca

- Majica sa potpisom Jasne Šekarić

- Autoportret Nikole Đurička

- Dres Zorane Arunović sa Univerzijade na kojoj je osvojila zlatnu medalju

- Autobiografija Zubina Mehte, sa potpisom Ivana Tasovca

- Majica Vlade Georgieva sa potpisom

- Umetničke fotografije pevačice Kaliopi sa potpisom

I JOŠ MNOGO TOGA NA AUKCIJI U HOTELU „PARK”, 22. NOVEMBRA U 19 SATI 

Milenija Simić-Miladinović

objavljeno: 16.11.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.