Skinute nalepnice „ulaz” i „izlaz”

Izvor: Politika, 05.Jul.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinute nalepnice „ulaz” i „izlaz”

Posle godinu dana od kada su postavljeni, Direkcija za javni saobraćaj naložila GSP-u i privatnim prevoznicima da uklone zelene i crvene „putokaze” na vratima svojih vozila

Direkcija za javni prevoz je 26. juna naložila GSP-u i privatnim prevoznicima da sa vrata svih vozila uklone nalepnice na kojima piše „ulaz” (zelene boje) i „izlaz” (crvene boje), a isto važi i za nalepnice postavljene preko celih vrata.

Tako je, manje od godinu dana otkako je propisan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (15. jula 2012), prestao da važi „kućni red” u javnom prevozu, koji je nalagao da putnici isključivo ulaze na za to određena vrata (prednja i zadnja) dok bi su za izlaz rezervisana srednja. Uvođenje ovih pravila gradska uprava je objašnjavala željom da korišćenje vozila javnog prevoza bude komfornije za korisnike, a pozivala se i na iskustva evropskih gradova. Taj „pelcer” se nikada nije primio, ako se izuzme prošlo leto, kada su poštovanje ulaz-izlaz pravila obezbeđivale stalne posade kontrolora „Busplusa” u vozilima, uz sadejstvo komunalnih policajaca.

Poslednji trzaj u pokušaju da se primena „kućnog reda” održi učinio je 15. aprila ove godine v. d. generalnog direktora GSP-a Nebojša Ćeran. Vozačima je izdao naređenje da na početnim stanicama moraju da otvaraju samo prednja vrata. U slučaju nepoštovanja, zaprećeno im je, ni manje ni više – otkazom.

Ove instrukcije se vozači GSP-a i dalje pridržavaju, do daljeg. Na potezu su odbornici skupština grada, koji su odluku o načinu ulaska i izlaska iz vozila javnog saobraćaja doneli krajem decembra 2011. Samo oni mogu da anuliraju propis koji je važio od 15. jula prošle godine i tako verifikuju ono što je Direkcija za javni prevoz „na mala vrata” najavila „ukazom” o skidanju zelenih i crvenih nalepnica.

----------------------------------------------------

Pitanja i „odgovor”

Kada je otpočelo skidanje zelenih i crvenih nalepnica iznad vrata na vozilima GSP-a i privatnih prevoznika, postavili smo dva pitanja Direkciji za javni prevoz:

1. Da li će sa svih vozila javnog gradskog prevoza biti skinuta oznaka „ulaz” i „izlaz”?

2. Da li će ova odluka važiti i ubuduće?

Direkcija za javni prevoz poslala je odgovor koji doslovno glasi:

„Nalepnice koje su obeležavale ulaz/izlaz imale su za cilj da uvedu dodatni red u sistem javnog gradskog prevoza.”

----------------------------------------------------

Pojačana kontrola – veći prihod

Na 11 linija na kojima su kontrolori od 24. juna neprekidno u vozilima javnog prevoza, prodaja karata kod vozača povećana je u proseku 12 puta, dok je broj očitanih karata uvećan za 160 odsto.

Istovremeno, za četvrtinu je manje putnika kojima su izrečene kazne zbog „švercovanja”.

– Juče je u autobusima, tramvajima i trolejbusima bilo 195 kontrolora i to na linijama: 7, 9, 13, 15, 16, 23, 25, 72, 73, 83, 88, 95, 96, 706. U svakom vozilu na ovim linijama non-stop je bio po jedan kontrolor – kažu u Direkciji za javni prevoz.

Ovakav režim nadzora važiće od 15. jula u svim vozilima, na svim linijama. Ukupno će bitioko hiljadu kontolora – pored 270 „Apeksovih” radnika u plavim majcama, karte će pregledati 700 kontrolora u belim majcama sa grbom grada, koje je na određeno vreme angažovala Direkcija za javni prevoz. 

objavljeno: 06.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.