Šešelju 18 meseci zatvora

Izvor: Studio B, 31.Okt.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelju 18 meseci zatvora

Haski sud osudio je danas lidera radikala Vojislava Šešelja na zatvorsku kaznu od 18 meseci zbog nepoštovanja suda, saopšteno je iz Tribunala.

Šešelj je proglašen krivim zbog odavanja poverljivih informacija koje se odnose na zaštitu svedoka u njegovoj knjizi. Sudsko veće je zaključilo da je "optuženi znao da otkriva informacije kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je identifikovano 10 svedoka i otkrio da bi oni mogli da uzmu učešća u slučaju protiv njega kada je objavio knjigu i da je to uradio namerno znajući da time krši odluke suda".

Sudsko veće je navelo da su mere zaštite prekršene namerno i to smatra ozbiljnim mešanjem u pravosuđe. U određivanju presude, sudsko veće je imalo na umu "široki obim otkrivanja podataka u elektronoskoj formi knjige i izostankom kajanja".

Sudsko veće je uzelo u obzir i potencijalan štetan uticaj optuženog na poverenje svedoka u sposobnost Tribunala da garantuje efikasnu zaštitu. Sudsko veće je prepoznalo potrebu da obeshrabri ovu vrstu ponašanja i preduzme neophopdne korake kako bi obezbedilo da ne dođe do ponavljanja takvog ponašanja od strane optuženog ili bilo kog drugog lica.

Ovo je drugo suđenje zbog nepoštovanja suda protiv Vojislava Šeselja. U prvom procesu koji je završen 19. maja Šešelj je osuđen na 15 meseci zbog odavanja poverljivih informacija, koju će odslužiti istovremeno sa kaznom od 18 meseci, na koliko je osuđen danas.

Treće suđenje protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda pokrenuto je 24. maja 2011. godine i ono je u toku, saopšteno je iz Haga.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.