Semafor na prometnoj raskrsnici na Karaburmi

Izvor: Studio B, 21.Feb.2013, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Semafor na prometnoj raskrsnici na Karaburmi

Još jedna gradska raskrsnica postala je bezbednija. Pešaci i vozači koji prelaze raskrsnicu ulica Patrisa Lumumbe i Vojvode Micka Krstića, više ne moraju da brinu o tome ko ima prednost.

Prvenstvo prolaza sada određuje novi semafor, koji je na tom mestu postavljen pre svega zbog velikog broja dece iz obližnje škole, koja prelaze s jedne na drugu stranu ulice.

Preko pešačkog prelaza na ovoj raskrsnici svakog sata prosečno prelazi 250 ljudi, dok za isto vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ulicom Vojvode Micka Krstića prođe više od 800 automobila i autobusa. To su bili i prvi pokazatelji da treba postaviti semafor.

- Čeda Vukašinović - Razlog semaforizacije raskrsnice je blizina OŠ "Arčibald Rajs", ovde je bila smanjena bezbednost školske dece. Ovo je jedna od ugroženijih raskrsnica koja je bila u prethodnom periodu i sa postavljanjem semafora prelazak ulice i bezbednost prelazaka školske dece će biti osigurana i podignuta na najviši nivo.

Ma koliko se u Sekretarijatu trudili da povećaju bezbednost pešaka, uvek će biti onih, koji, kako se i vidi na snimku iza leđa našeg sagovornika, ignorišu zeleno svetlo za vozače. Ako je opravdanje da semafor nije sam promenio svetlo, trebalo bi znati da se ono menja pritiskom na taster.

U ovoj ulici prvenstavo uvek imaju vozila u glavnoj ulici, gde ide i gradski prevoz, i ako pešaci žele da pređu treba da pritisnu taster da im se upali zeleno svetlo, a u sporednoj ulici postoje i senzori za prelazak automobila.

Nije najnovija, ali ipak jedna od savremenijih tehnologija, koje se već nekoliko godina uz nove semafore koriste na beogradskim raskrsnicama. A vozačima koji iz glavne ulice skreću desno, u sekretarijatu poručuju još i to da prilagode brzinu uslovima puta, jer je skretanje pod uglom od 120 stepeni.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.