SAJAM VODA U BEOGRADU OD 2. DO 4. NOVEMBRA

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAJAM VODA U BEOGRADU OD 2. DO 4. NOVEMBRA

BEOGRAD - Sajam voda i Međunarodni naučno-stručni skup o vodi biće održani od 2. do 4. novembra u Beogradu, a otvoriće ih ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, saopštila je Privredna komora Srbije.

Voda je osnovni strateški resurs ovog veka, a ciljevi sajma su usmereni na podsticanje akcija u vezi sa eksploatacijom vode, smanjenje zagađivanja pijaćih voda, zemljišta i životne sredine, kako bi Srbija bila država stabilne budućnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << održivog razvoja.

Okupljanje proizvođača opreme, projektantskih firmi, naučnih institucija, kreditorskih kuća, predstavnika resornih ministarstava i lokalnih samouprava, kao i čelnih ljudi komunalnih službi, biće prilika da se unapredi realizacija već pripremljenih projekata u ovoj oblasti, ističu u PKS.

Međunarodni naučno-stručni skup o vodi biće organizovan pod nazivom "Upravljanje vodama - savremena elektromašinska oprema i tehnička regulativa, odnosno primena direktiva i standarda EU".

Namera je da se zastareli vodoprivredni sistemi što pre revitalizuju i da, uz pomoć domaćih i stranih investicija, dođu na nivo koji propisuju strogi zahtevi Evropske unije u vezi sa korišćenjem voda, zaštitom voda i zaštitom od voda.

Inicijatori i organizatori ove manifestacije su Udruženje za komunalne delatnosti PKS, Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Poslovno udruženje vodovoda i kanalizacija Srbije i kompanija "Belekspo".

Srbija je na vrhu liste zemalja po potrošnji vode, oko četiri kubna metra mesečno po glavi stanovnika.

Međutim, više od 87 odsto naše teritorije nema bilo kakav tretman otpadnih voda i one se, čak i bez mehaničke prerade, ulivaju u bogate vodotokove. Po evropskim standardima i kriterijumima, svako mesto sa više od 15.000 stanovnika, mora da ima organizovanu preradu otpadnih voda, a Srbija ima 850 takvih naselja.

Za dostizanje poželjnog stanja u sektoru voda potrebno je u naredne dve decenije investirati oko sedam milijardi evra.

Tokom Sajma voda biće organizovana brojna predavanja, panel diskusije i okrugli stolovi, kako bi svi shvatili da je voda ograničeni resurs koji ostavljamo budućim generacijama i da je zato neophodno da država i društvo o njoj vode stalnu brigu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.