Izvor: Politika, 25.Dec.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbijanje „španaca” koštalo grad 200.000 evra

Od početka godine zabeleženo je 125 napada na vozila GSP-a, a policija je otkrila vinovnike u svega šest slučajeva – U istom periodu, bilo je 45 nasrtaja na vozače najvećeg gradskog prevoznika, a utvrđen je identitet 14 nasilnika

Od početka godine evidentirano je 125 napada na vozila GSP-a i 45 nasrtaja na vozače tog preduzeća, od kojih se poslednji dogodio u ponedeljak.

– Na izlasku iz Terazijskog tunela i kod Dečanske ulice dvojica muškaraca su automobilom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preprečila put autobusu sa linije 16, koji je bio prestrojen za skretanje ulevo. Oni su izašli iz vozila, na silu ušli u autobus i pretukli vozača. Zatim su pobegli pre dolaska policije. Vozač je sa povredama glave i polomljenim prednjim zubom prevezen u Urgentni centar – navode u GSP-u.

Prema podacima najvećeg gradskog prevoznika, od 45 ovogodišnjih napada na vozače, samo u 14 slučajeva policija je utvrdila identitet izgrednika, dok je u 125 incidenata u kojima su oštećena vozila u počinilac otkriven u svega šest situacija.

– Huligani najčešće lome stakla, čupaju vrata, razbijaju vetrobranska stakla, svetlosnu signalizaciju, lome retrovizore, držače i rukohvate, seku tapacirung sedišta... Zamena, popravka i čišćenje svega toga mnogo košta – ističu u GSP-u.

Primera radi, za poslednje tri godine, koliko beogradskim šinama saobraćaju tramvaji KAF-a, popularni „španci”, na 29 vozila pričinjena je šteta od 200.000 evra.

– Smatramo da je krajnje vreme da se zaustave sve učestaliji i brutalniji napadi. Bez brzog reagovanja organa reda i sudskog procesuiranja i kažnjavanja izgrednika prevoznici su nemoćni – poručuju u GSP-u.

U ovom saobraćajnom preduzeću najavili su da će sutra u tramvaju na liniji broj 2 održati konferenciju pod nazivom „Zaustavimo nasilje”. Na taj način će oni u saradnji sa Nacionalnim centrom mobilnih timova ukazati na, kako kažu, sve prisutnije nasilje u vozilima javnog prevoza.

Linija 85 štedi vreme i rasterećuje saobraćaj

Čelnici gradske uprave vozili su se juče zajedno sa građanima autobusom GSP-a na liniji 85 koja od prošlog petka spaja Banovo brdo i Borču 3, preko Mosta na Adi i Pupinovog mosta.

Kako je istakao gradski menadžer Goran Vesić, želja im je bila da na taj način promovišu opštine Zemun i Čukarica, koje su pokrenule inicijativu da se uspostavi ova linija javnog prevoza. 

Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj, naveo je da nova linija može da uštedi građanima mnogo vremena i da će doprineti smanjenju broja vozila u centru grada i rasterećenju saobraćajnica. Jučerašnjem obilasku prisustvovali su i Uglješa Mitrović, direktor Direkcije za javni prevoz, Željko Milković, direktor GSP-a, Dejan Matić, predsednik opštine Zemun, Srđan Kolarić, predsednik opštine Čukarica, i članovi Gradskog veća Jasmina Milošević, Aleksandar Marković i Dragomir Petronijević.   

N. B.

objavljeno: 25.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razbijanje "španaca" - 200.000 €

Izvor: B92, 25.Dec.2014

Od početka godine evidentirano je 125 napada na vozila GSP-a i 45 nasrtaja na vozače tog preduzeća. Šteta na "špancima" 200.000 evra...Prema podacima najvećeg gradskog prevoznika, od 45 ovogodišnjih napada na vozače, samo u 14 slučajeva policija je utvrdila identitet izgrednika, dok je u 125...

Nastavak na B92...

U ovoj godini 45 napada na vozače GSP-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2014, 14:52

Od početka godine dogodilo se 45 napada na vozače Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, a oštećeno je i 125 vozila javnog prevoza u gradu, rečeno je danas na konferenciji za novinare GSP-a, sa koje je upozoreno i da napadi postaju sve "brutalniji"...Iako je broj napada na vozače manji nego...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.