Raste nivo buke za dva decibela godišnje

Izvor: Studio B, 07.Nov.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste nivo buke za dva decibela godišnje

U Beogradu se nivo buke godišnje povećava za jedan do dva decibela, pa bi zbog negativnog uticaja na zdravlje građana trebalo izgraditi barijere za buku na što više lokacija, ocenili su stručnjaci.

Naša zemlja ne može da se pohvali da je mnogo učinila u primeni direktiva koje se odnose na zaštitu od buke, rekla je na kongresu o zaštiti od buke u Srbiji ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i izrazila očekivanje da će se ta situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << do sledeće godine promeniti.   

Resorno ministarstvo će maksimalno pomoći u primeni tih direktiva jer su život i zdravlje ljudi u Srbiji najvažniji, istakla je ministarka, na skupu koji je održan u okviru projekta "Primena direktive zaštite od buke" i podsetila da je Srbija od 2009. usvojila Zakon o zaštiti od buke, a od 2010. i podzakonska akta. Na oko 50 mesta u centru Beogradu i u stambenim zonama, dnevni nivo buke je za 10 do 15 decibela viši od maksimalno dozvoljene vrednosti, rekao je predstavnik Gradskog zavoda za javno zdravlje Marko Rafajlović.   

Kritične tačke sa najvećom bukom su velike saobraćajnice u gradu, kao što su bulevari Despota Stefana, Vojvode Mišića i Ulica Teodora Drajzera, rekao je on i naveo da je u saobraćajnom "špicu" u Bulevaru vojvode Mišića zabeležena buka od 68 do 72 decibela. Velikoj buci su, kako je istakao, izloženi i stanovnici Novog Bograda, oko Bulevara Mihajla Pupina i Pohorske ulice.   

Za stambene zone maksimalno je dozvoljen nivo buke od 55 decibela danju i 45 decibela tokom noći, kazao je Rafajlović i dodao da se merenje buke u Beogradu sprovodi dva puta godišnje, u proleće i u jesen, na 35 mernih mesta. On je rekao da očekuje da će mapa buke i zoniranje grada koje treba da se radi omogućiti da se preduzmu mere zaštite od buke.   

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević objasnio je da je buka jedan od stresora iz životne sredine koja može potpuno da poremeti fizičko i mentalno zdravlje čoveka, pa čak i da ga dovede do potpune neuračunljivosti. Buka može da prouzrokuje nesanicu i probleme sa srcem i visokim pritiskom, čak se povezuje i sa infarktom, rekao je profesor Belojević i naglasio da je Srbija donela potreban zakonodavni okvir, ali da se u praksi još ništa nije počelo da radi u toj oblasti. On je najavio da će do kraja godine biti raspisan tender za mapiranje koje se odnosi na buku u četiri grada u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu i da će te mape biti napravljene do 2015.   

Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine u Roterdamu Mirjam Veber istakla je da se stanovnici u Holandiji štite od buke tako što se nova stambena područja projektuju i grade tako da budu udaljeni od saobraćajne buke i aerodroma. U blizini saobraćajnica se grade barijere za buku, a na kućama se ugrađuju zvučne izolacije i fasade, navela je Veber.   

Projekat "Primena direktive zaštite od buke u Srbiji" se sprovodi uz pomoć Vlade Holandije, a doprinosi izgradnji kapaciteta na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u zaštiti od buke.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Beogradu raste nivo buke za dva decibela godišnje

Izvor: Studio B, 07.Nov.2012

Koliko gradska buka može da smeta zna svako ko živi u velikom gradu. Ali kada lekari kažu da ona može biti uzrok i ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, pa čak i u osnovi nekih ubistava, postaje jasno o kolikom je zapravo problemu reč. ..U Beogradu je svake godine sve bučnije, a nivo buke, na pojedinim...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.