Radovi na uređenju prostora oko Kule Gardoš

Izvor: Studio B, 15.Okt.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi na uređenju prostora oko Kule Gardoš

Radove na uređenju prostora oko Kule Gardoš, koji su počeli pre nedelju dana obišli su Slobodan Stanojević, generalni direktor „Zelenila - Beograd", i Dejan Matić, predsednik opštine Zemun.

Radove izvode ekipe JKP „Zelenilo - Beograd".

- Radovi na investicionom održavanju prostora oko Kule Gardoš dobar su primer kako se u sadejstvu opštine, javnih preduzeća i privatnih kompanija može uraditi mnogo toga na unapređenju uslova života i zaštiti istorijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << spomenika. Na ovaj način, vratićemo nekadašnji izgled ovom prostoru i mislim da ćemo biti ponosni na to - istakao je ovom prilikom Slobodan Stanojević.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić izrazio je veliko zadovoljstvo što se u okviru strategije turističkog razvoja Zemuna uređuje Gardoš, jer će ovim biti zadovoljni građani, a istovremeno će ovakvi projekti doprineti da se Zemun nađe na turističkoj mapi Evrope.

Do sada su izvedeni radovi na uklanjanju postojećih čvrstih zastora i ispošćene zemlje. U ovom trenutku ugrađuje se podloga za novi plato od lomljenog kamena (360 metara kvadratnih). Takođe, predviđena je i izgradnja četiri staze od kojih su dve od lomljenog kamena (50 kvadratnih metara), a dve od opeke (83 kvadratna metra) od koje će biti urađen i manji plato između stepeništa i kafane „Gardoš". Obnovljeno stepenište biće presvučeno lomljenim kamenom, a postojeći parking, veličine 410 kvadratnih metara, biće asfaltiran.

Posebnu atrakciju i lepotu celom prostoru davaće cvetni parter smešten između Kule Gardoš i novog platoa od opeke, a obnova travnjaka predviđena je na površini od 900 metara kvadratnih. Na obnovljenim površinama postaviće se dve klupe tipa „Blok 22" kod ulaza i dve isto takve, ali polukružne, iza Kule kod pomenutog cvetnog partera. Tome treba dodati i dve klupe tipa „Stara Beogradska" i tri đubrijere istog tipa. Duž potpornog zida uz parking i prema Grobljanskoj ulici biće montirana metalna zaštitna ograda.

Planirano je da radovi budu završeni do 4. novembra. Kada sve bude završeno, ovaj Milenijumski spomenik, koji ima prvorazredni kulturno-turistički značaj, ne samo na lokalnom već i na regionalnom i nacionalnom nivou, bez sumnje će postati još atraktivniji i primamljiviji za sve njegove posetioce.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.