Radnici uhapšeni!

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 05:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici uhapšeni!

Ekipe „Elektrodistribucije Beograd" i juče sanirale posledice kvara do kojeg je došlo kada su građevinski radnici presekli visokonaponski kabl. Popravka bi mogla da potraje i do 30 dana, a šteta procenjena na preko 50.000 evra
Beogradska policija uhapsila je juče radnike koji su presekli visokonaponski kabl na Vračaru i izazvali u subotu havariju zbog čega desetine hiljada potrošača u centru grada tri sata nije imalo struju! Ekipe „Elektrodistribucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Beograd" i juče su sanirale posledice kvara do kojeg je došlo kada su građevinski radnici presekli visokonaponski kabl. Sanacija bi, kako objašnjavaju u EDB-u, mogla da potraje i do 30 dana!

Brojni potrošači s područja opština Vračar i Stari grad i dalje se električnom energijom snabdevaju s alternativnih pravaca, a pričinjena materijalna šteta procenjuje se na više desetina hiljada evra!
Peti slučaj oštećenja
Na gradilištu u Braničevskoj 14 juče je „vrvelo" od radnika. I dok su radnici EDB-a radili u iskopini gde je presečena visokonaponska cev, u susednom rovu su bili građevinski radnici koje je izvođač angažovao za uvođenje toplovoda. Međutim, oni nisu želeli da razgovaraju o subotnjem incidentu, tvrdeći da nemaju veze s tim, te da su cev probušili radnici koji su bili angažovani za uvođenje vode. Delovi potrebni da se sanira kvar na havarisanom 110-kilovatnom kablu, kako najavljuju u EDB-u, stižu u sredu iz Nemačke.
- Delove potrebne da se kvar sanira proizvode samo dve fabrike na svetu, jedna u Nemačkoj, druga u Švajcarskoj. Srbija je jedina zemlja u kojoj se toliko puta presecaju visokonaponski kablovi! Ovo je peti slučaj oštećenja 110-kilovatnih kablova u poslednje četiri godine. Sva presecanja EDB je prijavio nadležnima, a i ovog puta su napravili zapisnik - objašnjava za Press portparolka „Elektrodistribucije Beograd" Sandra Alagić.

U centru grada struja je u subotu nestala oko 16.45 časova, a ekipama EDB-a trebalo je oko pet sati da obezbede snabdevanje potrošača električnom energijom. Ekipa EDB-a je odmah nakon havarije sve potrošače preusmerila na alternativne pravce. Problem je, objašnjavaju u tom preduzeću, što ih o kvaru nisu obavestili oni koji su ga i počinili, već je reagovano nakon što je kvar primetio JP „Elektromreže Srbija". Radnici su prvo mehanički oštetili kabl, što je tehnologija odmah registrovala. „Elektromreža Srbija" preventivno je isključila struju u trafou na Slaviji. Posle toga su radnici presekli ceo kabl, a zahvaljujući tome što je struja isključena, radnici su ostali živi.
- U prvom mahu bez struje je ostalo nekoliko desetina hiljada potrošača sa područja opština Vračar i Stari grad. Preusmeravanje na alternativne pravce trajalo je tri sata, a najduže su bez struje bili oni oko Terazijskog pasaža - navodi Alagićeva.
Za sada se ne može proceniti tačan iznos štete, ali iskustvo tog preduzeća govori da će ona iznositi od 50.000 do 100.000 evra.
- I pored svih apela i upozorenja EDB-a da se vodi računa pri zemljanim radovima, opet se pojavljuju nesavesni izvođači, koji svojim nemarom dovode elektroenergetski sistem u veoma težak položaj - ocenjuju u tom preduzeću.
U EDB-u podsećaju da je vrlo lako dobiti plan svih podzemnih kablova u gradu i onda do ovakvih havarija ne bi ni dolazilo.

Kako bi sanirali kvar, radnici moraju ručno kopati 12 metara dugačku, dva metra široku i dva metra duboku rupu.
Rendgen nije radio
Nakon havarije, bez struje je 45 minuta bila i zgrada Urgentnog centra, kao i sve bolnice na području opština Vračar i Stari grad.
- Pacijenti i osoblje nisu trpeli zbog nestanka električne energije tih 45 minuta, jer nije bilo vanrednih situacija ili hitnih slučajeva. Zgrada je tada bila osvetljena, jer se, nakon prekida snabdevanja električnom energijom sa mreže, agregat odmah pali - navodi za Press Drago Jovanović, portparol Urgentnog centra.
Tako, objašnjava Jovanović, rendgen i skener aparati nisu radili, ali srećom, kako naglašava on, nije ni bilo hitnih slučajeva.
- I da ih je bilo, postoji plan finkcionisanja medicinske službe, jer su zgrada Poliklinike i Ginekološko-akušerske klinike na području druge opštine, opštine Savski venac, te su vezane za njihove trafo-stanice. Da je bilo hitnih slučajeva, pacijenti i medicinsko osoblje bi u tih 45 minuta bili prevezeni u te ustanove - objašnjava Jovanović.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

UHAPŠENI KRIVCI ZA NESTANAK STRUJE U BEOGRADU

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010

BEOGRAD - Konačno! Država je počela da hapsi nesavesne građevinske investitore. Posle subotnjeg haosa u Beogradu, kada je kompletni širi centar grada na tri sata ostao bez struje, krivci su pronađeni i uhapšeni...Konkretno, radnici na građevini na Vračaru presekli su podzemni strujni kabl napona...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.