REŠENJE ZA SMEŠTAJ 33 PORODICE U ČETVRTAK

Izvor: Kurir, 21.Nov.2011, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REŠENJE ZA SMEŠTAJ 33 PORODICE U ČETVRTAK

BEOGRAD - Sastanak o rešenju za smeštaj 33 porodice iz neformalnog romskog naselja iz bloka 72 u Novom Beogradu biće održan u četvrtak, 24. novembra. Pravni asistent NVO Praksis Danilo Ćurčić rekao je da će sastanku prisustvovati predstavnici 33 porodice koje žive u neformalnom naselju, nevladinih organizacija i Komesarijata za izbeglice.

Opština Novi Beograd je ranije izdala nalog za iseljavanje 33 porodice iz bloka 72, među kojima su i raseljeni sa Kosova i Metohije, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bi Građevinska direkcija Srbije izgradila stambeno-poslovni prostor.

U neformalnom naselju u bloku 72, prema podacima nevladinih organizacija, ima 82 dece, 10 trudnica, tri osobe sa invaliditetom, oko 30 pravno "nevidljivih" osoba i drugih koji su radno sposobni.

"Ovde je reč o porodicama koje žive ispod granica siromaštva i bave se prikupljanjem sekundarnih sirovina", kazao je Ćurčić.

Kako je naveo, porodicama iz tog naselja koje su iz Beograda ponuđeno je da se smeste u kontejnere, za one koji nisu iz Beograda traži se rešenje koje bi verovatno bilo "povratak u mesto prebivališta", dok je raseljenima sa Kosova i Metohija ponuđen smeštaj u kolektivnom centru u Rači Kragujevačkoj.

Pravni asistent Praksisa je rekao da prema međunarodnim pravima prinudno iseljenje ne može da bude tokom zime, ali i da se "Građevinskoj direkciji Srbije žuri sa izgradnjom objekata".

"Trebalo bi da nastave izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa koji će biti na ovoj lokaciji pre nove godine, a po međunarodnim standardima to ne bi smeli da rade u toku zime", kazao je Ćurčić.

Zamenik zaštitnika građana Goran Bašić rekao je prilikom posete neformalnom naselju u bloku 72 da Vlada Srbije mora da ponudi porodicama ono što je nuđeno i drugim građanima koji su bili u sličnim situacijama.

"Tu se podrazumeva smeštaj u kolektivne centre kojih je sve manje i koji se zatvaraju i čija je sudbina neizvesna. Takođe, tu je i naknada za kupovinu kuća, a za one koji su počeli da grade neke svoje kuće da im se pomogne u građevinskom materijalu", kazao je zamenik ombudsmana.

On je dodao da je na stanovnicima tog naselja da izaberu šta im najivše odgovara.

"Za sve one koji imaju prijavu u Beogradu će se, pretpostavljam, morati poštovati minimum standarda koji je uspostavljen prilikom raseljavanja Roma ispod mosta Gazela", kazao je Bašić.

On je podsetio da je zaštitnik građana poveo postupak "prema svim nadležnim državnim organima koji bi trebalo u skladu sa strategijom za unapređenje položaja Roma da brinu o ovakvim situacijama".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

NVO posetile romske porodice u bloku 61

Izvor: Danas, 21.Nov.2011

Predstavnici nevladinih organizacija za ljudska prava posetili su juče romske porodice, koje su dobile nalog za iseljenje, u Bloku 61.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.