Proširuju ulice da bi smanjili gužve

Izvor: Blic, 28.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširuju ulice da bi smanjili gužve

Svakodnevne gužve u Bulevaru kralja Aleksandra, koje uglavnom prouzrokuju nesavesni vozači koji „na kratko" ostavljaju svoje automobile na kolovozu, biće ublažene izgradnjom novih traka za privremeno parkiranje. Dečanska ulica će dobiti još jednu saobraćajnu traku u pravcu ka Domu omladine što će omogućiti lakše skretanje zglobnih autobusa iz pravca Bulevara despota Stefana i Trga republike.

Ideja za reorganizaciju saobraćaja u delu Bulevara kralja Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podrazumeva i dozvolu kretanja vozila preko šina čime će se praktično dobiti još jedna saobraćajna traka. Prostor oko Cvetkove pijace je velika trgovačka zona, pa se ovde svakodnevno stvaraju nesnosne gužve. Gradski čelnici su došli na ideju da poboljšaju protok saobraćaja u ovom delu grada i izgradnjom traka za privremeno parkiranje.

- Postoji ideja da se sa obe strane kolovoza u Bulevaru kralja Aleksandra naprave trake za privremeno parkiranje kako vozači koji imaju potrebu za tim ne bi pravili gužve. U palanu je i da se dozvoli odvijanje saobraćaja tramvajskim šinama. Sve ovo odnosi se na deo Bulevara od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace - naglašava Stanojević.

U novim trakama za privremeno parkiranje vozači će moći da se zadržavaju najviše 30 minuta, a izrada studije će biti završena za dva meseca.

Dečanska ulica biće proširena za još jednu saobraćajnu traku u pravcu Doma omladine. Kolovoz će biti proširen za jednu traku ka bioskopu „Balkan", a kolovoz će se proširiti na uštrb trotoara koji su široki oko šest metara.

- Izgradnjom nove saobraćajne trake neće ugroziti kretanje pešaka - objasnio je Stanojević i dodao da se početak radova očekuje za oko dva meseca. Još jedna traka, osim tri postojeće ispred bioskopa „Balkan", olakšaće protok saobraćaja, jer se tu redovno stvaraju gužve i omogućiće zglobnim autobusima lakše skretanje iz Bulevara despota Stefana i Trga u Dečansku ulicu. Od te raskrsnice do Doma omladine sada postoje dve saobraćajne trake prema Domu vojske i samo jedna u suprotnom smeru.

Prema prvim najavama, radovi će se obavljati bez obustavljanja saobraćaja trajaće oko dva meseca.

Novi sistem naplate parkinga

Od 3. marta biće uveden novi način naplate i kontrole parkiranja na parkiralištima koja se ne nalaze u nekim ulicama u Zemunu i Novom Beogradu. Zone u ovim ulicama biće bez vremenskog ograničenja, pa će vozači moći da plaćaju parkiranje onoliko sati koliko to žele.

Parkirališta na kojima se naplata vrši radnim danima od 8-17h, subotom 8-14h:Palmira Toljatija (od Džona Kenedija do Goce Delčeva), Bulevar Mihajla Pupina br. 16 ( IV Opštinski sud ), Bulevar umetnosti (od Bulevara Mihajla Pupina do T.P.C.”Merkator”)

Parkirališta na kojima se naplata vrši radnim danima od 8-21h, subotom 8-14h: Zmaj Jovina - Zemun (cela ulica), Kej Oslobođenja (od JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" do Zmaj Jovine ulice), Palmira Toljatija (od Goce Delčeva do Aleksinačkih rudara), Bulevar Zorana Đinđicća (od Omladinskih brigada do Bulevara Zorana Đinđića br 106 ), Bulevar Umetnosti (od Bulevara Mihajla Pupina do Bulevara Nikole Tesle), Bulevar Kralja Aleksandra (od Kraljice Marije do Ruzveltove), Kraljice Marije (od Ruzveltove do Bulevara Kralja Aleksandra)

Sat parkiranja vozači će plaćati 21,50 din, dnevna karta će koštati 190, a mesečna 380 dinara. Od 10. marta parking će moći da se plati slanjem SMS poruke na brojeve 9119 (za 1 sat parkiranja) i 9118 (za ceo dan parkiranja), kupovinom karte na kiosku, kupovinom karte kod kontrolora ili povlašćene parkirne karte (za ulice Zmaj Jovina i Kej Oslobođenja).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.