Promaja šiba kroz studentski dom na kraju grada

Izvor: Politika, 13.Jul.2009, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promaja šiba kroz studentski dom na kraju grada

U zemunskom akademskom zdanju „Žarko Marinović”, starom više od pola veka, iz okvira ispadaju stakla, vrata su potpuno trula, fasada otpada. – Stanari, uglavnom brucoši, godinu uspevaju da očiste u junu

Stolarija studentskog doma „Žarko Marinović” u Zemunu nije obnavljana od sredine prošlog veka, kada je ovo zdanje i sazidano. Iz rasušenih ramova promaja često „izbije” staklo. Vrata soba su potpuno trula i svakog dana već 27 godina domar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krpi jedna po jedna.

Prema rečima Aleksandre Mitrović-Riznić, upravnice „Žarka”, fasada otpada, pa je zaposleni malo po malo obijaju da ne bi padala na glavu prolaznicima.

– Ovo je verovatno najgori dom. Bar ne prokišnjava jer smo pre godinu i po dana obnovili krov i prebrinuli taj problem. Bitka za zamenu čučavaca ve-ce šoljama bila je teška. Uspela sam tek kada ih više ni na železničkim stanicama nije bilo. A i parket vapi za hoblovanjem – kaže Mitrović-Riznić.

Uprkos dotrajalim prozorima, a zahvaljujući domskoj kotlarnici, sobe su zimi non-stop tople, a ni vrele vode ne nedostaje u toku celog dana. Međutim, ovaj pogon radi na čvrsto gorivo i, prema rečima upravnice, zagađuje okolinu.

– Zbog čađi krečimo što češće možemo, pa su zidovi soba čisti. Ventile na naša dva kotla, kao i na još toliko njih koji pripadaju susednoj medicinskoj školi redovno kontrolišemo i popravljamo. Oni su, međutim, jako stari i ja bih bila mnogo mirnija kada bismo prešli na gas ili struju – rekla je Mitrović-Riznić.

Na zajednička kupatila stavljena su vrata koje je četvrti blok „Studentskog grada”, posle preuređenja, odbacio. Prvobitno razočaranje zbog spratnih kupaonica, studenti, međutim, brzo prebrode, jer ih, kažu, ima sasvim dovoljno. Visokoškolci, njih 155 smeštenih u 30 četvorokrevetnih i 36 jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba, na raspolaganju imaju petnaestak tuš-kabina. Poslednja generacija stanara dobila je nove dušeke, ormane i stolove, ali ih bez obzira na redovnu dezinsekciju insekti nisu mimoišli.

– Bube vole smeće, a akademci ga ne izbacuju redovno. Dva puta nedeljno kontrolišemo urednost soba, ponekad čak pribegavamo kaznama od 300 dinara, odbijamo da im dozvolimo prenoćišta za prijatelje, ali neki naši stanari su nepopravljivi. Da ih isključimo iz doma ne želimo, jer se radi o uspešnim studentima – objasnila je Mitrović-Riznić.

Naša ekipa u jednoj sobi zaista je i zatekla veliki džak, do vrha napunjen otpacima.

Prednost doma „Žarko Marinović” je u tome što u sastavu ima i studentski restoran, kao i to što se nalazi tik uz Visoku zdravstvenu medicinsku školu, odakle dolazi najveći broj njegovih stanara. Ali, u Ulici cara Dušana 254, daleko je od centra grada i noćnog provoda.

– Kod nas dolaze uglavnom brucoši, uvek željni da usput vide što više stvari, a ovde su gotovo izolovani. Vremenom shvate da je to u stvari pogodnost, jer im ništa ne odvlači pažnju od učenja. Najveći broj njih već u junu očisti godinu – naglašava Aleksandra Mitrović-Riznić.

Ona otkriva da je odlučila da na mestu sadašnje čitaonice napravi klub, a da učilište preseli na terasu koju će zatvoriti.

– Čitaonica je svetla, klimatizovana i prijatna, ali se u njoj čuje buka sa hodnika. Preko puta čuvara, i na ulazu u dom, ona bi bila sasvim bezbedno mesto za klub u koji bi mogli da dolaze i oni koji u njemu ne stanuju. Terasu na prvom spratu treba zazidati i pretvoriti u čitaonicu, jer se nalazi u mirnom okruženju. Ona se ionako ne koristi zato što je pod prekriven izolacijom koja ne sme da se gazi kako restoran ispod nje, sada kada je otvoren, ne bi prokišnjavao – rekla je upravnica „Žarka” i dodala da će u svojoj nameri istrajati, kao i da za to nisu potrebna velika ulaganja.

Studenti željno iščekuju ovaj klub. U međuvremenu im druženja po sobama, kažu, neće manjkati, ali hrane na žurkama vala uvek hoće.

– Super se družimo i veseli smo svaki dan – kažu stanari „Žarka Marinovića”, ali dodaju da dva puta, ipak, svi jako zaplaču – kada u dom prvi put uđu i kad iz njega odlaze.

Ivana Ješić

-------------------------------------------------------

Veliko spremanje studentskih domova

Milovan Petrović, direktor Studentskog centra, najavio je da će pre nego što stigne nameštaj, koji će posle Univerzijade naslediti studentski domovi, parketi u „Karaburmi”, „Košutnjaku” i „Patrisu Lumumbi” biti ishoblovani.

– Pored sređivanja podova, okrečićemo i sve sobe i popraviti električne instalacije. Ovi radovi koštaće nas više od 70 miliona dinara – rekao je Petrović.

U avgustu bi, kako je najavio Petrović, trebalo da počne i preuređivanje osmospratne kule „Patrisa”, za koje su Studentski centar i Ministarstvo prosvete i sporta obezbedili oko 170 miliona dinara.

– Kupatila, kuhinja i sobe „Žarka Marinovića” u toku leta biće okrečene, ali za ozbiljnije preuređenje ovog doma sada nema novca – kaže Petrović.

[objavljeno: 13/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.