Princ Norveške na otvaranju crkve u Zemunu

Izvor: 24sata, 06.Nov.2014, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Norveške na otvaranju crkve u Zemunu

U Gradskom parku u Zemunu danas je otvorena renovirana katolička crkva Svetog Roka, u prisustvu prestolonaslednika Kraljevine Norveške, princa Hokona Magnusa, predstavnika verskih zajednica u Srbiji, stranih diplomata i vernika.

Crkva Svetog Roka, izgrađena 1836. godine, kompletno je obnovljena donacijom Ambasade Kraljevine Norveške.

Ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvog izrazio je nadu da će crkva Svetog Roka zajedno sa pravoslavnom crkvom Svetog arhangela Mihajla, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << koja se nalazi pored nje, ponovo postati simbol multietničke Srbije, utemeljene na snažnim evropskim vrednostima.

Prema njegovim rečima, prisustvo predstavnika svih crkava i verskih zajednica u Srbiji na otvaranju obnovljenje katoličke crkve Svetog Roka je simbol verske harmonije.

- Simboli su važni, govore nam šta težimo da budemo - poručio je norveški ambasador i dodao da je to što su dve crkve jedna pored druge simbol suživota, pluralizma i tolerancije.

Župnik crkve Svetog Roka Jozo Duspara rekao je da je ta crkva 1923. godine delimično renovinarana za redovne pastoralne potrebe.

- Zub vremena je nagrizao, izgledala je orunulo, a jedno vreme je bila i zatvorena - rekao je parohijan.

On je kazao da je pre nekoliko godina donacijom vernika, Vlade Srbije i opštine Zemun najpre počelo uređenje platoa ispred crkve.

Kako je naveo, crkva je svedok istorije i danas otvorena renovinarana crkva Svetog Roka nastaviće da svedoči da ovde živi i deluje katolička zajednica i da će od danas ponovo biti dostupna u svom prelepom izgledu i za sve ljude dobre volje.

Otvaranju renovirane crkve Svetog Roka prisustvovali su i predstavnik Svete stolice, nuncije Orlando Antonini, predstavnici jevrejske i muslimanske zajednice, sveštenik pravoslavne crkve Svetog arhangela Mihajla, otac Igor, predstavnik Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Posle otvaranja crkve Svetog Roka prisutni su obišli i pravoslavnu crkvu Svetog arhangela Mihajla koja je pored crkve Svetog Roka.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.