Prestonica dobila najsavremeniju pijacu

Izvor: Politika, 23.Maj.2011, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestonica dobila najsavremeniju pijacu

U Bloku 44 u Novom Beogradu otvorena pijaca na kojoj će se snabdevati oko 70.000 ljudi. – Objekat je „pokriven” video-nadzorom, a građani će imati mogućnost kupovine mesa i mlečnih proizvoda u mlečnoj hali

Pijaca u Bloku 44 u Novom Beogradu, koja je juče svečano otvorena, dobila je potpuno nov, moderan izgled. Rekonstruisana pijaca obezbediće prodavcima bolje uslove prodaje, a kupcima će biti omogućeno da nabavljaju namirnice u mnogo boljim higijenskim uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i estetski funkcionalnijem okruženju. Objekat je „pokriven” video-nadzorom, uređen je javni toalet, a građani će imati mogućnost kupovine mesa i mlečnih proizvoda u takozvanoj mlečnoj hali.

Gradonačelnik Dragan Đilas, koji je prisustvovao svečanom otvaranju, rekao je da je ponosan što može jedan takav objekat da ustupi Beograđanima na korišćenje.

– Pijace su, pored bogate ponude hipermarketa, uspele da zadrže svoje kupce. Ovo je prva velika rekonstrukcija neke pijace u Beogradu. Sada nas očekuje projekat „pijace trga” u Zemunu i nadam se da će rukovodstvo preduzeća „Gradske pijace” i dalje nastaviti sa rekonstrukcijom ostalih pijaca – rekao je Đilas.

U donjem delu pijace, prema Ulici Jurija Gagarina formiran je pijačni trg koji se prostire na više od 3.500 metara kvadratnih sa kompletnim mobilijarom i zelenilom, koji će ovoj pijaci dati novu dimenziju komfora. Nova pijaca ima i nadstrešnicu nad platoom površine 3.200 metara kvadratnih, a u okviru nje se nalazi 400 tezgi za voće i povrće, 120 rashladnih vitrina za prodaju mlečnih proizvoda i živinskog mesa i 52 objekta namenjenih za izlaganje mešovite robe. Rekonstrukcija pijace je počela krajem prošle godine i koštala je oko 150 miliona dinara.

– U planu je da se po uzoru na uspešnu rekonstrukciju ove pijace, sprovede natkrivanje i modernizacija ostalih pijaca u naseljima. One će se razvijati kao stacionarne, zatvorene pijace koje kao glavnu funkciju imaju da u modernom prostoru obezbede direktnu prodaju poljoprivrednih proizvoda građanima u velikim naseljima – rekao je Dragan Pušara, direktor JKP „Gradske pijace”.

Miroslav Čučković, član Gradskog veća, podsetio je da je u protekle tri godine Uprava grada Beograda dala stotine miliona dinara nepovratnih subvencija poljoprivrednim proizvođačima, istakavši da njihove proizvode mora da prati ovako moderan objekat.

– Krajnji cilj je da se obezbede kvalitetne i jeftine namernice na beogradskim pijacama, kao i komunalno uređen prostor oko njih. Poljoprivreda je grana koja je, tokom prošle godine, donela najviše novca u republički budžet, tako da će kombinacija ulaganja u rekonstrukciju prodajnih mesta i subvencija poljoprivrednicima biti naš prioritet u narednom periodu – zaključio je Čučković.

Ovom prilikom je organizovana izložba fotografija pijace pod nazivom „Nekad i sad” gde su posetioci mogli da pogledaju kako je pijaca izgledala pre i posle rekonstrukcije, a volonteri „Gradskih pijaca” su na posebnoj tezgi delili posetiocima voće i povrće.

----------------------------------------------------------------------

Problem sa dojavama o lažnim bombama

Gradonačelnik Dragan Đilas naglasio je da je proteklih dana vodio intenzivnu komunikaciju sa Ivicom Dačićem, ministrom unutrašnjih poslova, na koji način može da se reši problem sve češćih dojava o lažnim bombama na Brankovom mostu.

– Beograd je žrtva ili mladih ljudi koji ne znaju šta rade ili nekog ko to radi namerno. Ministar me uveravao da ćemo učiniti sve što je moguće da napravimo takav sistem koji u slučaju lažnih dojava bombi neće remetiti saobraćaj i očekujem da u narednih nekoliko dana MUP izađe sa konkretnim predlozima koji će omogućiti da se ovo maltretiranje Beograđana zaustavi – rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je objasnio da do kraja školske godine, vikendom neće biti zatvorena još jedna traka na „Gazeli”, jer se onda u slučaju dojave o lažnim bombama na tom mostu stvaraju velike gužve i zakrčenje saobraćaja.

D. D. K.

objavljeno: 23.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.