Porođaj „po izboru” – 20.000 dinara

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porođaj „po izboru” – 20.000 dinara

Ukoliko Ministarstvo zdravlja dozvoli, u GAK „Narodni front” buduće majke će plaćati intervenciju „svog” lekara van njegovog radnog vremena. – Od te sume, polovinu bi dobijao doktor koji obavi posao, a polovina bi odlazila na račun bolnice

Kao meru borbe protiv korupcije u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” uskoro će, ukoliko odobri Ministarstvo zdravlja, porodilje morati da plaćaju 20.000 dinara ukoliko insistiraju na tome da ih porađa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << određeni lekar. Od tog novca, polovinu bi dobijao doktor koji obavi posao, a polovina bi odlazila na račun bolnice. Prema rečima profesora dr Dušana Stanojevića, direktora klinike, ova ustanova je uputila dopis nadležnom ministarstvu da im se omogući sprovođenje ovakve mere, jer su u ovoj bolnici formirani timovi koji su dužni da porađaju sve trudnice koje dođu u ovu kuću, bez obzira na to ko im je od lekara „vodio” trudnoću. Dok ne dobiju odgovor iz nadležne institucije da li može da se uvede ova mera, ovde je zabranjeno da ginekolog dolazi na porođaj, ukoliko tada ne radi.

– U dežurnim ekipama imamo po tri lekara specijalista i dvoje doktora na specijalizaciji, a ako nešto nije u redu sa trudnicom, tu su tri lekara konsultanta, od kojih je jedan uvek pripravan i dužan da se za 15 minuta „stvori” u bolnici. Zbog toga nema potrebe da neko dolazi sa strane i da trudnica ima „vezu” da bi se porodila. Dodatni lekari stvaraju veću gužvu, a doktor koji dođe zbog jedne trudnice nekad želi na brzinu da završi posao. Zbog toga smo uputili dopis Ministarstvu zdravlja za zahtevom da trudnice koje žele „preko hleba pogaču”, to moraju i da plate – istakao je dr Stanojević.

Ova bolnica se nalazi na prvom mestu u Srbiji po broju obavljenih porođaja, a samo u toku prošle godine ovde se porodilo oko 7.500 žena. Dr Stanojević očekuje da će ove godine ovde biti zabeleženo oko hiljadu rađanja novorođenčadi manje, jer sada u Beogradu radi i porodilište u KBC „Dr Dragiša Mišović”.

– Kod nas nijedno dete nije umrlo od posledica porođajne traume. Od 7.500 porođaja prevremeno se rodi 750 beba, a 100 njih umre zbog nezrelosti. Cilj nam je da sa novom opremom i obukom mladih kadrova koje smo zaposlili spasimo i tu decu – kaže Stanojević.

Prema rečima našeg sagovornika, važnu ulogu u ovoj kući ima i razvijanje ginekološke hirurgije, jer se ovde godišnje obavi oko četiri hiljade operacija, najčešće intervencije zbog tumora na genitalijama i rekonstruktivnih zahvata genitalnih organa.

– Dobili smo dozvolu Komisije za primenu novih tehnologija u medicini da možemo da se bavimo operacijama promene pola na klinici, a ceo naš stručni tim za ovu oblast priznat je i u svetu. Protekle nedelje smo kod pet osoba promenili pol, a trudimo se da takvu intervenciju uradimo kod petoro naših ljudi i kod još 15 iz inostranstva godišnje – kaže dr Stanojević.

Dr Stanojević naglašava da veliku važnost imaju i odeljenje steriliteta za salom za laparoskopsku hirurgiju, odeljenje konzervativne ginekologije i odeljenje patologije trudnoće, kroz koje godišnje prođe više od sedam hiljada žena. Tu je i Dnevna bolnica, gde se dnevno uradi oko 20 sitnih intervencija, kao i ambulantno-poliklinički deo gde se obavljaju pregledi. Od 300 žena godišnje, koje pokušavaju ovde da ostanu trudne uz pomoć vantelesne oplodnje, o trošku države to uspe njih 45.

– Iselili smo stvari iz nekih prostorija i sledećeg meseca kreće njihova adaptacija. Planiramo da na tim mestima otvorimo genetsku laboratoriju i još jedno odeljenje patologije trudnoće. Za nekoliko godina će uz pomoć genetske laboratorije ženi moći da se garantuje da će sa bebom biti sve u redu. Sada ne može da se kaže da će dete imati recimo plave oči, ali jednog dana će i to moći – zaključio je naš sagovornik.

Danijela Davidov-Kesar

-----------------------------------------------------------

Prisustvo oca porođaju – „papreno”

Dr Dušan Stanojević kaže da je epiduralna anestezija (za takozvani bezbolan porođaj) vanstandardna usluga i da zbog toga mora da se naplaćuje. Ova usluga košta 12.000 dinara, od kojih četiri hiljade dobija anesteziolog kroz platu.

– Poslali smo zahtev Ministarstvu zdravlja da se odobri da anesteziolog može od kuće da dođe van radnog vremena da bi dao ovu anesteziju i to bi stajalo 17.000 dinara, od kojih bi lekar dobijao oko 8.000. Bilo bi dobro ukoliko bi fond omogućio da se trudnicama ponudi epidural, a da one pristanu ili odbiju. Da bi se to radilo, neophodno nam je još pet anesteziologa – istakao je Stanojević.

Ova klinika tražila je i omogućavanje dopunskog rada u ambulantama, tako da bi se pregled ginekologa izvan radnog vremena plaćao tri hiljade dinara. Ukoliko trudnica želi da boravi u apartmanu, takvo zadovoljstvo po danu košta oko 10.000 dinara, a prisustvo muža na porođaju oko 15.000 dinara.

[objavljeno: 03/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.