Popravku aparata čekaju i po nekoliko meseci

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravku aparata čekaju i po nekoliko meseci

Zbog problema sa nabavkom rezervnog dela više od mesec dana ne radi rendgen aparat u Domu zdravlja „Zvezdara". Pacijenti se za to vreme snalaze i odlaze u privatne ordinacije, a deo njih se upućuje i u druge domove zdravlja na pregled. Još veći problem od pokvarenih dijagnostičkih aparata jeste hroničan manjak lekara pojedinih specijalnosti.



Problem sa kvarom rentgena u DZ „Zvezdara" će potrajati još nekoliko dana, jer se čeka rezervni deo koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plaćen, ali nikako da stigne.

U domovima zdravlja se najčešće kvare rentgen i ultrazvučni aparati, kao i biohemijski analizatori. Nakon što je Sekretarijat za zdravstvo obnovio opremu i nabavio nove analizatore za laboratorije u svim domovima zdravlja, kvarovi su izbegnuti.

Veoma aktuelan problem jeste nedostatak kadrova. U Domu zdravlja „Vračar" nije skorije bilo kvarova dijagnostičkih aparata, ali već tri meseca pacijente ove ustanove leči samo jedan specijalista za uho, grlo i nos. Lekarka koja je radila u toj službi otišla je u penziju, a Ministarstvo zdravlja još nije dalo dozvolu da se primi drugi lekar.

- Da stanje bude gore, sada su velike gužve na ORL odeljenju jer je sezona plivanja i ušnih infekcija. Na sreću, naši dijagnostički aparati su u dobrom stanju. Rentgen nam je nedavno bio pokvaren, ali smo problem rešili u roku od četiri dana. Sporadične probleme rešavamo u hodu - kaže za „Blic" direktor ove ustanove dr Đorđe Stojiljković.

Mnogo veći problem od povremenih kvarova jeste nedostatak lekara i u DZ „Barajevo". Već deset godina u ovoj ustanovi ne postoji nijedan očni lekar, a ukinut je i specijalista za uho, grlo i nos. Zato direktorka ove ustanove dr Nada Jovanović Vasiljević sada radi na izmeni statuta. U međuvremenu, pacijenti odlaze u dom zdravlja na Čukarici ili u privatne ordinacije.

Dijagnostički aparati uglavnom funkconišu bez problema i u Domu zdravlja „Savski venac". Ipak, kad se prošle godine desio kvar i ovde se čekalo skoro dva meseca na popravku i rezervni deo. U međuvremenu pacijenti su upućivani u druge ustanove. Ono što više brine dr Mirjanu Velimirović, direktorku DZ „Savski venac", jeste da lekari bez mnogo razmišljanja upućuju pacijente na rentgen, kao i da pacijenti uopšte ne razmišljaju da ti pregledi zrače.

- Ne treba preterivati. Bez preke potrebe ne bi trebalo raditi rentgen snimke češće od jednom godišnje. Nažalost, naši pacijenti nisu toga svesni i zato su česte gužve - smatra dr Velimirović.

Stiže nova oprema

Dijagnostička oprema u domovima zdravlja kao ustanovama primarne zdravstvene zaštite podrazumeva EKG uređaje, rentgen i ultravuk aparate, biohemijske analizatore u laboratorijama... Tokom poslednjih godinu dana Sekretarijat za zdravstvo je obezbedio nove analizatore za sve domove zdravlja, gotova je nabavka hematoloških brojača, a u toku je tenderska procedura za nabavku novih rentgen aparata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.