Pomoć žrtvama porodičnog nasilja

Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć žrtvama porodičnog nasilja

Kancelarija za besplatnu pravnu i psihosocijalnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja u Opštini Zvezdara, radi već dve godine. U njoj je dosada pomoć potražilo više od hiljadu ljudi. Većina žrtava nasilja u porodici su žene, ali i stariji muškarci nad kojima nasilje vrše deca, najčešće sinovi.

Iako je Kancelarija prilikom osnivanja bila zamišljena kao radno telo na lokalnom nivu u njoj su pomoć našle žene sa šireg područja grada, ali i iz cele Srbije. Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lejle Ruždić Trifunović, koordinatorke Kancelarije, kod njih dolaze žene iz Barajeva, Sopota, Kragujevca pa čak i Niša.

- Jedna smo od retkih u zemlji i jedina kancelarija u Beogradu koja radi na ovaj način, zbog čega žene iz svih krajeva dolaze kod nas po pomoć - priča Ruždić.

U Kancelariji volonterski rade četiri pravnice, koje osim pravnih saveta, žrtvama pružaju razumevanje i podršku. Njihova iskustva pokazuju da su najčešće žrtve porodičnog nasilja žene i da one često godinama trpe psihičko i fizičko zlostavljanje.

- Sociološki, kulturološki, ekonomski i mnogi drugi razlozi uzrok su višegodišnjeg trpljenja nasilja u porodici koje u većini slučajeva traje od samog početka braka -ističe Lejla Ruždić.

Za protekle dve godine u Kancelariji su zabeleženi i slučajevi psihološkog nasilja nad decom, često kao posledica razvoda roditelja, kao i zlostavljanje roditelja od strane dece.

- Godinama sam trpela psihičko nasilje od muža i njegovih roditelja, čak su i dete ubeđivali da sam loša majka i da će mu bolje biti bez mene. Odlučila sam da potražim pomoć onda kad mi je dete reklo da me mrzi - kaže četrdesetogodišnja Beograđanka, žrtva porodičnog nasilja.

Kancelarija radi utorkom, sredom i četvrtkom od 16 do 18.30 časova i nalazi se u zgradi Opštinske uprave, u Bulevaru kralja Aleksandra.

Mobilni timovi

Opština Zvezdara trenutno radi na stvaranju „mobilnih timova", koje će činiti socijalni radnici, psiholozi, pravnici...Telefoni mobilnih timova biće na raspolaganju žrtvama nasilja 24 časa, ali će timovi raditi samo na teritoriji Zvezdare.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.