Pomoć gerontodomaćica koristi 2 655 Beograđana

Izvor: Studio B, 14.Feb.2016, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć gerontodomaćica koristi 2 655 Beograđana

Pomoć u kući, na teritoriji Beograda, trenutno koristi 2 655 sugrađana, njihov broj konstantno raste, a samo prošle godine uvećan je za 514. Na listi čekanja je 620 osoba.

Sami su, stari ili bolesni i ne mogu bez tuđe pomoći i nege. Emotivno vezani za prostor u kojem su proveli veći deo života, nerado se opredeljuju za smeštaj u centrima. Kao logično rešenje nameće se pomoć gerontodomaćica, ali su potrebe i mogućnosti u velikom raskoraku. Pomoć u kući, na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Beograda, trenutno koristi dve hiljade 655 sugrađana, njihov broj konstantno raste, a samo prošle godine uvećan je za 514. Na listi čekanja je 620 osoba. U centru je trenutno angažovano 655 gerontodomaćica, obučenih za pomoć najstarijim i zdravstveno najugroženijim sugrađanima.

Dnevni posao gerontodomaćice podrazumeva obilazak najmanje tri korisnika, sa kojima provede dva sata, i tako, po potrebi, tri do pet puta nedeljno.

Mnogi korisnici ovu uslugu imaju godinama. U polnoj strukturi brojnije su žene, a baka Višnja, koju je posetila ekipa Studija B, prezadovoljna je što je zahvaljujući pomoći gerontodomaćice, nastavila da živi u svom domu.

Potrebe za uslugama gerontodomaćica, u Beogradu imaju tendenciju stalnog rasta i to se neće skorije promeniti. Za mnoge koji imaju razumevanja za probleme i potrebe starijih, a u ovim tranzicionim vremenima nemaju posao, to je prilika da pomognu i njima i sebi. Za sada taj posao rade isključivo žene, ali nema prepreka da se u njemu okušaju i muškarci.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.