Izvor: Politika, 09.Okt.2013, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Plato” knjižara nestaje posle četvrt veka

Čuveno kulturno mesto Filozofski fakultet iseljava zbog neplaćenih kirija. – Zatvaranjem knjižare i papirnice desetak njudi će najverovatnije ostati bez posla

Vreva gostiju i muzika nadglasavaju se u prepunoj letnjoj bašti „Plato” kafe-kluba. Slično je i u čuvenoj „Plato” knjižari u okviru Filozofskog fakulteta. Ulaze studenti i drugi ljubitelji knjige, raspituju se za različite naslove. Na prvi pogled ništa ne sluti na to da je propast odmah iza ugla. I to bukvalno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << S druge strane zdanja fakulteta, zakatančeni su „Plato pres”, gde se prodaju strani časopisi, i „Plato pekara”. Kroz izloge se naziru samo kutije spremne za nošenje. Za nekoliko dana, to je jedino što će moći da se vidi i u legendarnoj knjižari, koja je četvrt veka jedna od kulturnih znamenitosti Beograda. Police su već napola ispražnjene.

– Kada sam ušla, pomislila sam da rade popis ili da prave nov raspored. Neprijatno sam se iznenadila kada sam od prodavaca čula da se radnja zatvara. Ovo je bila prva među poznatim prestoničkim knjižarama koju sam posetila kada sam došla da studiram pre desetak godina. U nju sam svraćala i kada nisam imala „kinte”, čisto da prelistam nove naslove. Žalosno je što nije pronađeno nikakvo rešenje da se sačuva ovo kultno mesto – smatra Jelena Mitić, bivša studentkinja sociologije.

Istog mišljenja su i sadašnji visokoškolci. Milan Petrović, student Filološkog fakulteta, ističe da će posle zatvaranja studenti izgubiti mesto na kome su slušali dobre svirke, ali i knjižaru u kojoj su posetioci i bez čitanja knjiga mogli da sa panoa upiju poneku dobru misao Dostojevskog, Žida, Prusta i drugih pisaca...

– Ovo mesto bilo je obeležje Filozofskog, ali i Filološkog fakulteta. Studenti, turisti, ali i mnogi Beograđani sastajali su se ovde. Osim toga, u „Platoovom” prostoru moglo se čuti i mnogo kvalitetne muzike, a organizovana su i razna važna kulturna dešavanja – ukazuje Sandra Žuvela, studentkinja Fakulteta političkih nauka.

U kafeu i knjižari zaposleni nisu voljni za razgovor. Trude se da posetioci ne primete njihovo neraspoloženje. Nekoliko prodavaca usiljeno pokušavaju da uz osmeh usluže poslednje kupce. Nije im lako. Duže vreme nisu dobili platu, ali najteže im je što će posle godina rada u knjižari, gde su usluživali pretežno nasmejane studente, otići na biroe službe za zapošljavanje, gde je razloga za dobro raspoloženje malo.

– Pre mesec dana smo od Filozofskog fakulteta dobili dopis da moramo da se iselimo. Ovde ćemo biti još koji dan. Ne znam šta će se dalje dešavati sa izdavačkom kućom, ali zatvaranjem knjižare i papirnice koje su radile u ovom prostoru nas desetak će najverovatnije ostati bez posla. Ne verujem da ćemo preći u druge „Platoove” knjižare – sležući ramenima objašnjava jedan od zaposlenih dok sa polica skida knjige u pakuje ih u kutije.

„Plato” će se ipak truditi da barem nekima od tih radnika nađe mesto u njihovoj knjižari u Knez Mihailovoj.

– Naša izdavačka kuća je u dugovima, ali njen opstanak zasad nije doveden u pitanje. I sudbina ove knjižare je mogla biti drugačija, samo da je nova uprava Filozofskog fakulteta imala malo više sluha. Ugovor o zakupu nisu hteli da produže jer smo u zaostatku s plaćanjem kirija. Nije kašnjenje preveliko, možda jednu ili dve mesečne rate nismo platili. Ali, u maju nam je fakultet blokirao račun, bez kojeg nismo mogli da plaćamo dobavljačima i dobijamo novu robu. Potom je morala da stane i prodaja. Sad nam ne preostaje ništa osim iseljenja. Za sada, ne tražimo drugi objekat u koji bi se ova knjižara smestila već nastavljamo da radimo s onom u Knez Mihailovoj – kaže Nataša Anđelković iz izdavačke kuće „Plato”.

Koliki su zapravo dugovi „Platoa”, i prema Filozofskom fakultetu i prema ostalima, Anđelkovićeva nije umela da kaže.

– Fakultet je postupio tržišno. Ali, mi smo objavljivali i rukopise njegovih profesora, mada ta izdanja nisu bila isplativa. Za ovih 25 godina, „Plato” je fakultetu na ime zakupa isplatio oko deset miliona evra – napominje Anđelkovićeva.

----------------------------------------------

Fakultet traži nove zakupce

Niko sa Filozofskog fakulteta nije se juče odazivao na pozive niti odgovorio na pitanja koja je „Politika” poslala elektronskom poštom. Kako su preneli drugi mediji, njihova namera je da prostor adaptiraju kako bi tu proširili amfiteatar i smestili depo biblioteke. Za lokale u kojima su bili „Plato pres” i „Plato pekara”, tražiće nove zakupce.

D. A. – V. V.

objavljeno: 09.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.