Plac za izgradnju doma zdravlja

Izvor: Blic, 01.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plac za izgradnju doma zdravlja

Porodica predsednika opštine Surčin Vojislava Janoševića poklonila je ovoj opštini plac od 1,4 hektara kako bi se na njemu izgradio novi dom zdravlja. Plac se nalazi u Barskoj ulici, u neposrednoj blizini centra naselja Surčin, a do njega postoji i asfaltirani put. Inače, izgradnja doma zdravlja u ovoj opštini planirana je budžetom grada za narednu godinu.



Zemljište koje je predsednik Janošević poklonio svojoj opštini pripada njegovoj porodici od 1997. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja ga je kupila od opštine Zemun i Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB).

- Zemljište smo kupili onda kada ga je Vojislav Šešelj prodavao, kako bismo ga spasili od divlje gradnje. Ovaj plac tada je koštao oko 70.000 nemačkih maraka, o njegovoj kupovini postoji sva dokumentacija i kupoprodajni ugovori, a danas je njegova vrednost između 300.000 i 400.000 evra. Pošto je izgradnja doma zdravlja u Surčinu bila neizvesna zbog nedostatka adekvatne lokacije, moj brat je predložio da mi naše zemljište poklonimo - kaže Janošević za "Blic”.

Prema njegovim rečima, plac je je dugačak oko 300 metra i širok od 30 do 50 metara, i na njemu je moguće izgraditi zgradu veličine oko 5.000 kvadrata.

- Izgradnjom doma zdravlja bi se rešio problem oko 20.000 stanovnika jer je postojeća zgrada zaista neadekvatna. U njoj nema dovoljno mesta, parking, smeštena je u veoma prometnoj ulici, čak 50 stepenika vodi do nje... I sam prostor je mali, i u njemu se nalazi jedna ambulanta, čekaonica i kartoteka. Nema nikakvih ni uređaja ni specijalističkih službi - objašnjava Janošević.

Zemljište namenjeno izgradnji doma zdravlja trenutno je u fazi prenosa vlasništva na opštinu Surčin.

- Kad se ovo završi, biće raspisan konkurs za projekat zgrade. Lekari iz Surčina su uradili medicinski program koji je poslat Sekretarijatu za zdravstvo. Izgradnjom ovog doma zdravlja otvara se mogućnost da on ubuduće, osim lekara opšte prakse, ima i internistu, oftalmologa, i sve ostale službe koje ima jedan ozbiljan dom zdravlja – kaže Janošević.

Očekuje se da gradske vlasti uskoro procene da li na ovom mestu može da bude izgrađen dom zdravlja. Ukoliko se iz nekog razloga to ne dogodi, plac će svakako ostati u vlasništvu opštine koja će odlučivati o njegovoj nameni.

Za i protiv

Prema rečima Janoševića, odluku o poklonu placa opštini Surčin osudili su odbornici SRS na Skupštini opštine uz komentare da je to licimeran gest. S druge strane, žitelji Surčina mahom su reagovali pozitivno na ovu vest, jer će najviše koristi od toga imati oni sami.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.