Peticija za osnivanje gradske baštenske zajednice

Izvor: Studio B, 29.Apr.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za osnivanje gradske baštenske zajednice

Udruženja građana "Ama - Centar za negu čoveka i prirode" i "Beogradski festival cveća" pokrenula su potpisivanje onlajn peticije kojim se traži da uprava Beograd odredi zemljište za baštenske zajednice.

Zahtev sa potpisima sakupljenim u okviru peticije biće predat novoj gradskoj upravi kako bi se što pre osnovala baštenska zajednica, koja bi građanima ponudila isparcelisane površine od 50 metara kvadratnih sa potrebnom infrastrukturom za uzgoj biljaka.

Parcele >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << unutar površine bi pod jednakim uslovima bile dostupne svima koji žele da ih obrađuju. Gradske baštenske zajednice prepoznate su kao alat za kreiranje održivih gradova u mnogim svetskim metropolama poput Berlina, Pariza, Njujorka, Havane i mnogih drugih, donoseći ekološku, ekonomsku, zdravstvenu i društvenu dobrobit delovima grada u kojima se nalaze. "Ama - Centar za negu čoveka i prirode" i

"Beogradski festival cveća" osnovali se prvu baštensku zajednicu u Beogradu pod imenom Baštalište 2013. godine. Prva beogradska urbana baštenska zajednica smeštena je u Slancima na opštini Palilula, gde eko aktivisti i entuzijasti uzgajaju povrće i začinsko i lekovito bilje. Kako je ranije rečeno agenciji Beta, sve potencijalne bašte po gradu ne bi mogle da budu pogodne za proizvodnju hrane, već bi neke služile za obrazovanje o zaštiti životne sredine u praksi, gde bi lokalna zajednica mogla da gaji cveće i druge biljke.

Saradnik na projektu Baštališta je mapirao i divlje bašte na gradskom zemljištu koje se prostiru na oko 100 hektara i koje se koriste na sličan način kako to čine aktivisti u Slancima, poput onih u Blioku 45 ili na Velikom ratnom ostrvu.

Korist od urbanih bašti, koje se mogu osnovati na mnogobrojnim zapuštenim parčelama unutar uže gradske zone, mogli bi imati i socijalno ugroženi, jer bi gajenje povrća mogla da bude vrsta socijalne pomoći. Peticija se nalazi na linku http://bastaliste.org/peticija/ 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.