Izvor: Glas javnosti, 05.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazar iz fotelje

Sedeći u fotelji, ne trošeći svoje slobodno vreme za lutanje po radnjama, za samo pet minuta možete da kupite proizvod koji vam je potreban, bilo da je u zemlji ili inostranstvu. Jednim klikom miša odaberete proizvod, stavite ga u korpu, ukucate podatke sa svoje kartice i za samo tri dana proizvod će biti na vratima vašeg doma.

Ovakva vrsta usluge je odavno dostupna u svetu, dok je u našoj zemlji uprkos razvoju informacione tehnologije, za većinu kupaca previše virtuelna. U cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << promocije elektronske trgovine i kako bi se uhvatio korak sa ostalim delom sveta, kada je reč o ovom vidu poslovanja, Privredna komora Beograda i globalna prodavnica, odnosno internet portal „E-dućan“, juče su promovisale sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. Sporazum se odnosi na poslovanje među kupcima (B2C), ali i među članicama Privredne komore (B2B).

- Svako ko poseduje „viza“, „dajners“, „master“ ili „diskaver“ karticu, bilo kreditnu ili debitnu, preko našeg on-lajn šoping modula može da kupi željeni proizvod. Dućan je dodatno ugradio najsavremeniji sistem zaštite trgovaca i kupaca, u smislu zaštite platnih kartica, uvođenjem „3-de sekjur“ programa, kako se podaci kupaca ne bi zadržavali u sistemu. Naplata se obavlja preko banke čiji ste klijent tako što se sa računa skida iznos u vrednosti proizvoda. Za najviše pet radnih dana, na vratima vašeg doma stići će željeni proizvod - objasnio je Aleksandar Birovljev, zadužen za maloprodaju u „E - dućanu“.

MNOGO PAPIROLOGIJE I VISOKE TAKSE

Goran Takač, direktor „E-dućana“ ukazao je na teškoće koje otežavaju poslovanje u našoj zemlji.

- Poslovanje u našoj zemlji otežavaju visoke carinske stope za uvoz i izvoz robe naručene u inostranstvu, kao i složene procedure. Za isporuku maloprodajne porudžbine u Srbiji, potrebno je popuniti 14 formulara i platiti 3.600 dinara takse, a visoke su i izvozne carine - objasnio je Takač. Iz tog razloga, Komora i „E-dućan“ su od Ministarstava trgovine i finansija zatražili da pojednostave proceduru za isporuku robe u Srbiju i iz Srbije, u trgovini preko interneta kao i to da se vrednost robe koja se isporučuje u Srbiju bez plaćanja carine poveća na 100 evra.

Kako bi se razvila međunarodna trgovina, Privredna komora Beograda i „E-dućan“ potrudili su se da domaće firme na jednostavniji način plasiraju svoje proizvode.

- Mi smo provajder preko kojeg firme mogu jeftinije da pronađu proizvod za svoje potrebe. Ostalim članicama sporazuma B2B (bi tu bi) šaljemo podatke o firmi koja ima nalog kod nas i tako se širi mreža poslovanja među firmama kako u zemlji tako i u svetu - rekao je Luka Marinković, B2B menadžer. Kako bi se razvila međunarodna trgovina Privredna komora Beograda će ove sedmice početi da poziva članove da preko „E-dućana“ ponude robu u inostranstvo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.