Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSG protiv progona Lazovića iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da osuđuje progon Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" i njenog istaknutog predstavnika Radomira Lazovića, i podržao njihove aktiviste da ostanu istrajni u borbi za pravednije i bolje društvo.

"Proganjanjem aktivista Srbija se predstavlja kao država u kojoj se redovnije i oštrije kažnjavaju oni koji se bore protiv kriminala nego oni koji kriminal sprovode", ocenio je PSG.

PSG je poručio da se zalaže za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << države u kojoj će građani moći slobodno da izražavaju svoje mišljenje, "a oni koji sprovode zločine poput onog (rušenja) u Savamali biti procesuirani i adekvatno kažnjeni".

Zbog jednog od protesta protiv rušenja u Savamali, Lazović je osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara koja je preinačena u 60 dana zatvora, uz popis, procenu i prodaju njegove imovine. Nekoliko stranaka i organizacija je osudilo tu odluku o kažnjavanju.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" u petak je saopštila da presuda predstavlja kršenje Zakona o javnom okupljanju i da je doneta je uprkos žalbi Lazovića da je protest bio organizovan u skladu sa zakonom jer taj zakon dopušta mogućnost spontanog okupljanja u roku kraćem od predviđenog za prijavu skupa.

U slučaju zbog kojeg je lazović osuđen, spontano okupljanje je bilo izazvano u to vreme novim otkrićima o umešanosti tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog u rušenje u Hercegovačkoj ulici, u Savamali, saopštila je Inicijativa

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.