POČINJE ODBROJAVANJE ZA IZGRADNJU METROA

Izvor: Kurir, 18.Nov.2011, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE ODBROJAVANJE ZA IZGRADNJU METROA

BEOGRAD - Danas se potpisuje ugovor o izgradnji metroa i počeće ostvarivanje ideje stare 40 godina, kojom će se Beograd za 10 godina potpuno rešiti saobraćajnih gužvi.

Beogradski metro trebalo bi da bude dugačak 36 kilometara, a jedan sagrađeni kilometar koštaće oko 60 miliona evra. Prvi korak biće učinjen potpisivanjem ugovora sa francuskom kompanijama koje imaju veliko iskustvo u projektovanju i izvođenju radova.

"Kompozicije metroa bi se kretale prosečnom brzinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od 28,2 kilometra na sat, tako da bi putovanje od prve do poslednje stanice trajalo 26 minuta", kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Petar Anagoisti sa Inženjerske akademije napominje da je to nezavisni šinski sistem koji će brzo prevoziti putnike na relacijama na kojima se konstatuje da je to najpotrebnije, dodajući da će to verovatno biti linija od Ustaničke do Zemuna.

Prva trasa koja se bude gradila biće od Ustaničke ulice na Voždovcu do Zemuna i biće gotova za šest godina. Jedan deo infrastrukture već je izgrađen u okviru radova na beogradskom železničkom čvoru, a stanica "Vukov spomenik" postaće glavno saobraćajno čvorište u gradu u kojoj je već gotov čitav nivo za novu stanicu.

"Prvobitna ideja je bila da se tu ukrste metro i prigradska železnica i da se tu obavlja presedanje putnika", kaže direktor Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije Milan Maksimović.

Postoje tri realne opcije za izgradnju metroa u Beogradu. Prva podrazumeva davanje koncesije koja je malo verovatna u krizi, druga da Francuzi daju 500 miliona evra za finansiranje građevinskih radova i treća da, ukoliko bude postignut dogovor sa Francuskom o ceni vozova i elektroopreme, Srbija, uz kredit od 150 miliona evra, sama izabere izvođače građevinskih radova.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.