Otvorena Pandorina kutija u zdravstvu

Izvor: Politika, 21.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Pandorina kutija u zdravstvu

Sekretar za zdravstvo prof. dr Dragana Jovanović zatražila smenu pet direktora zdravstvenih ustanova zbog navodnih malverzacija oko javnih nabavki i nenamenskog trošenja budžetskih sredstava

Prof. dr Dragana Jovanović, novi gradski sekretar za zdravstvo, zatražila je juče smenu direktora pet zdravstvenih ustanova u gradu zbog navodnih malverzacija oko javnih nabavki, ozbiljnih zloupotreba u postupcima kupovine opreme i nenamenskog trošenja budžetskih sredstava. Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objasnila da će se povući sa funkcije, na kojoj je osam dana, ukoliko već na sledećoj sednici Skupštine grada ne budu razrešeni dužnosti doc. dr Nikola Milinić, direktor Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa”, prof. dr Zoran Ivanković, direktor KBC „Zvezdara”, prof. dr Iva Berisavac, direktor KBC „Zemun”, prim. dr Jasminka Jelić, direktorka DZ „Dr Milutin Ivković” sa Palilule, i prim. dr Branka Grujić, direktorka DZ „Zvezdara”.

– Najgrublje su kršena pravila rada, kojih su direktori morali da se pridržavaju. Neka dokumentacija o zloupotrebama je predata i MUP-u Srbije. Na osnovu uvida u dokumentaciju za nabavku opreme u tim ustanovama uvidela sam da su prekršene odredbe Zakona o javnim nabavkama, Zakona o budžetskom sistemu, kao i propisa koji regulišu visinu koeficijenata na osnovu kojih se određuju zarade – istakla je dr Jovanović, dodajući da je već dobila pretnje zbog najave da će javno objaviti podatke o zloupotrebama u zdravstvu, kao i da je o tome obavestila pripadnike MUP-a.

Zbog nejasne dokumentacije i neregularnosti u tenderskom postupku za nabavku opreme za Dom zdravlja u naselju Mirijevo neće biti moguće, kako je rekla, završiti postupak na način na koji je to bilo planirano, jer nije rađeno kako treba i da je zbog toga zahtevala da se razreši dužnostidr Branka Grujić. Ona je dodala da se posle silnih prepravki dokumenata ne vidi ko je zadužen za nabavku nameštaja i da svuda samo piše „podizvođač”.

Direktoru KBC „Bežanijska kosa” dr Jovanović je zamerila to što su se na tenderu za nabavku nameštaja za odeljenje hitnog prijema i poliklinike pojavilirazličiti zahtevi u roku od 10 do 15 dana u vezi sa uvećanjem planiranih sredstava, a da nije utvrđena jasna veza sa povećanjem potreba te ustanove, naglašavajući da treba proveritida li nameštaj za nekoliko odeljenja košta milion evra.

– Za te pare i višespratnica može da se podigne. Sporan je i tender za nabavku radiološke opreme i čekamo mišljenje Agencije za lekove i medicinska sredstva, jer je to konkurs od 150.000.000 dinara. Tu postoji razlika između dva ponuđača od sto miliona dinara. U KBC „Zvezdara” potraživanja za nabavku nameštaja iznosila su oko 500.000 evra, a zahtev je upućen u trenutku kadajoš nisu završeni građevinski radovi. Kada je reč o KBC „Zemun”, iz informacija vezanih za radove koji su u toku proističu nepravilnosti, a neke su informacije bile „prikrivene” i neadekvatno prikazivane. Dobila sam i izveštaj republičke budžetske komisije vezan za Dom zdravlja na Paliluli, a dokumenta za taj slučaj su upućena još u julu radi provere – tvrdi dr Jovanović.

Ona je na konferenciji za novinare u Sekretarijatu za zdravstvo, navela da zahtevi za smenu nisu stranački motivisani, i da stranačka pripadnost nije važna za postavljanje na rukovodeće funkciji, naglašavajući da su direktori čije razrešenje zahteva članovi više političkih partija.

– Ovo je „Pandorina kutija”. Nisam spremna na kompromise. Ukoliko se bude smatralo da ovi ljudi treba da ostanu na tim funkcijama, vratiću se svom poslu u Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu KCS. Mnoge stvari u zdravstvu samo su kozmetika. Ako već može mnogo da se uloži u ovu oblast, mora da se vidi gde i kako. Postojeće nadležnosti ovog sekretarijata treba proširiti. Ovde predstoji velika reorganizacija, jer nije sve u bazarima zdravlja, promocijama, bilbordima – naglasila je dr Dragana Jovanović.

Kao moguća područja u kojima bi se nadležnosti ovog Sekretarijata mogla proširiti, ona je navela međunarodnu saradnju gradova i sektor za projekte, kojima bi Beograd mogao da aplicira za sredstva iz fondova Evropske unije. Jovanovićeva je objasnila da bi sekretarijat trebalo da ima i sektore za sanitarni razvoj i sektor za proveru lekova i drugih sredstava, kao i inspekcijsku službu, koja trenutno ne postoji na gradskom nivou, ali i da bi grad Beograd trebalo da se više angažuje na edukaciji lekara, posebno kada je u pitanju sistem izabranog lekara, naglasivši da je taj koncept, posle osam godina i dalje na nivou pilotprojekta.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 21/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.