Izvor: Politika, 17.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci slomili vilicu vršnjaku

Posle incidenta u OŠ „Pavle Savić” u Mirijevu jedan osmak završio u Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju

Osmaci škole „Pavle Savić” u Mirijevu, M. M. i A. N. polomili su kosti vršnjaku D. H. kada su ga posle časova u drugoj smeni, prošlog utorka oko 19.30, u školskom dvorištu po jedanput udarili u glavu. Slomili su mu jabučnu kost i gornju vilicu. Kada je stigao kući roditelji su ga odveli u Urgentni centar gde su lekari konstatovali teške telesne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povrede i dali mu uput za lečenje na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju. Dečak je juče primljen u bolnicu, a danas će biti operisan preko reda zbog ozbiljnosti povrede, saznali smo od njegovog oca Zvonka H.

– Posle medicinskih analiza i snimanja koja je morao da uradi operisaće ga jer je mesto preloma nezgodno i hirurzi moraju da fiksiraju kosti da bi one lepo zarasle. Posle šest meseci moraće opet pod hirurški nož da bi mu izvadili pločicu koju će sada ugraditi – objasnila je Gordana H. majka pretučenog.

Roditelji povređenog osmaka zahtevaće, kažu, najstrožu kaznu za prebijanje njihovog sina. Osim toga pitaju kome se ugnjetavani mališani u školi mogu obratiti za pomoć kada im razredni starešina, dežurni nastavnik, direktor i školski policajac iz nekih razloga nisu na raspolaganju? Navode i to da su deca mahom prestrašena te da ih treba konstantno hrabriti da svaki problem prijave.

– Naš mlađi sin koji ide u sedmi razred, toga dana bio je dežuran. Zadirkivali su ga osmaci, otimali mu lopticu, uzimali mobilni. Na odmoru je potražio starijeg brata i požalio mu se. Ovaj ga je savetovao da uznemiravanje prijavi razrednoj dečaka koji su ga maltretirali. Na sledećem odmoru i sam je skrenuo pažnju bezobraznicima da sedmaka ostave na miru. Zato su mu posle časova huligani polomili kosti – prepričao je Zvonko H.

Njemu se čini, objasnio je, da su razredna nastavnica i direktorka škole pokušale da zataškaju problem.

– Nesuglasice školaraca u osmoletki „Pavle Savić” prvi put imaju ovakav ishod – kaže Ivanka Stojadinović, direktorka.

Ona je pozvala učesnike „sačekuše” i njihove roditelje na razgovor i saslušala sve verzije događaja. Napomenula je da se pretučeni osmak ističe po odličnom uspehu i vladanju, a batine koje je dobio poistovetila je sa pokušajem ubistva.

– M. M. koji slovi za vođu osnovaca plakao je kada je saznao za posledice tuče – priča Stojadinovićeva. – Dečaci se pravdaju kako je nemoguće da su šamarom i pesnicom naneli teške telesne povrede, ali medicinske analize i policijski zapisnik to pokazuju. Ukorom direktora dobiće dvojku iz vladanja, a moraće da promene školu ako tako odluči nastavničko veće.

Školski odbor je izglasao predlog o premeštanju napasnika u drugu obrazovnu ustanovu, saznajemo od Nikole Popovića, razrednog starešine pretučenog dečaka, a njihovi roditelji imaju pravo da se žale u narednih tri do pet dana.

Božidar N, otac osmaka A. N. koji je zadao jedan od udaraca, kaže da ga ne čudi što se u tim godinama dečaci pokoškaju, ali ne razume to da „kad se pobiju oni bi da unište jedni druge.” Pokušavao je da stupi u kontakt sa roditeljima pretučenog, da im ponudi pomoć, ali kad god bi ih pozvao, kako kaže, bili su kod lekara. Ne bi voleo da tri meseca pred kraj osnovne njegov sin menja školu, ali ako to bude konačna odluka nastavničkog veća, tvrdi, podržaće je.

M. Simić

[objavljeno: 17/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.