Opozicija zanemarila sopstveni predlog

Izvor: Politika, Fonet, 02.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija zanemarila sopstveni predlog

Sednica gradskog parlamenta juče nije održana zbog nedostatka kvoruma

Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada, i Zoran Alimpić, njegov zamenik, i ubuduće će voditi sednice gradskog parlamenta. Neslaganje sa inicijativom radikala da njih dvojica budu smenjeni, vladajuća koalicija je pokazala tako što je samo nekolicina njihovih odbornika došla na jučerašnje zasedanje Skupštine grada. Kako ni svi radikali nisu bili prisutni da podrže sopstveni predlog, za kvorum >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su nedostajala četiri poslanika pa je sednica odložena na neodređeno vreme.

Nemanja Šarović, šef odborničke grupe SRS-a, smatra da je vladajuća koalicija time što nije došlana sednicu prekršila demokratska pravila, što dokazuje da su zahtevi radikala za smenu čelnika gradske skupštine opravdani.

– Njihov gest govori koliko cene Antića i Alimpića. Njih dvojica treba da se suoče sa činjenicom da ni jedan jedini odbornik iz vladajuće koalicije nije našao za shodno da dođe i da kaže bilo koju reč o njihovom radu i stane u njihovu zaštitu. To govori da nemaju apsolutno nikakav autoritet – kaže Šarović.

Aleksandar Antićrekao je da namera opozicije nije da se vodi rasprava koja bi se završila razrešenjem predsednika skupštine i njegovog zamenika nego da se ponovo otvori prostor za opstrukciju.

–Zahtevi opozicije su legitimni, ali je nedolazak dovoljnog broja odbornika na sednicu pokazao da inicijativa nema potrebnu većinu. Namera opozicije nije bila da se na ozbiljan način raspravlja o našem dosadašnjem radu, već da se ponovo blokira Skupština grada i onemogući usvajanje odluka. Postoji više od 20 predloga koji bi trebalo da se nađu na dnevnom redu sednice gradskog parlamenta i koji bi bili u interesu građana više od ove inicijative – naglasio je Antić.

Andreja Mladenović, odbornik DSS-a, tvrdi da Skupština grada ne radi u legalnim uslovima. On smatra da su izbori jedini izlaz iz sadašnje situacije.

–To nije samo strah Antića i Alimpića da li će biti smenjeni. To je strah vlasti, koja je potpuno izgubila kompas i koja ne zna šta radi. To je i strah da se na sednici gradskog parlamentane govori o 300.000 nelegalnih računa za „Infostan” i da se razjasni šta se dešava u zdravstvu i sportu – naglasio je Mladenović.

Dejan Ranđić, predsednik odborničke grupe LDP-a,kaže da je inicijativa SRS-a za razrešenje predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika pokušaj da se nastavi „opstrukcija” i način rada kao na prethodnoj sednici.

– Smatramo da takav način rada mora da se prekine. Nedolazak na sednicu članova vladajuće koalicije je odgovor SRS-u na njihovo ponašanje sa prošle sednice – rekao je Ranđić.

D. Spalović

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.