Oduzete kuće postale vrtići

Izvor: Press, 07.Sep.2010, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzete kuće postale vrtići

U kući od 200 metara kvadratnih na Vračaru, koju je država zaplenila od bivšeg direktora EDB-a Branislava Uskokovića zbog nezakonitog bogaćenja, otvoren je vrtić „Maza" za 50 mališana jaslenog uzrasta Vrtić „ Maza" otvoren je juče u objektu na Vračaru, koji je država prethodno oduzela od porodice bivšeg direktora „Elektrodistribucije Beograd" Branislava Uskokovića, optuženog za zloupotrebu položaja i nezakonito sticanje imovine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde dodelila je ovaj objekat Predškolskoj ustanovi „Vračar", a Sekretarijat za dečju zaštitu je adaptirao i opremio prostor, za šta je izdvojeno oko tri miliona dinara.Otvaranju vrtića, u kojem će na oko 200 metara kvadratnih biti smešteno 50 mališana jaslenog uzrasta, prisustvovali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen.
Obdanište i u Šilerovoj
Đilas je istakao da je Sekretarijat za dečju zaštitu preuzeo još jedan zaplenjeni objekat u Zemunu, u Šilerovoj ulici, a u kojem će biti smešteno 60 dece, vrtićkog i jaslenog uzrasta.
- Nažalost, u tim objektima ne možemo da vršimo velike adaptacije do završetka sudskog postupka, ali možemo da ih prilagodimo tako da naši najmlađi sugrađani mogu da ih koriste. Nije dobro što u Srbiji ima dosta kriminala, ali je dobro da se imovina stečena kriminalom sada vraća - rekao je gradonačelnik Đilas.
Grad je za najosnovniju adaptaciju ova dva vrtića izdvojio ukupno 3,6 miliona dinara za nameštaj, hranu i posteljinu. Đilas je naveo da će grad sve oduzete objekte pretvoriti u obrazovne ustanove, dnevne boravke za stara i invalidna lica, kao i za decu sa posebnim potrebama.
- Očekujemo da u saradnji sa Ministarstvom pravde ove i naredne godine dođemo do takvih prostora koji će moći da se koriste - naglasio je Đilas.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, prilikom otvaranja vrtića „Maza", naglasio je da je njegovo ministarstvo, pored ova dva objekta za vrtiće, ustupilo gradu još dve zgrade na korišćenje. Jedna je dodeljena opštini Zvezdara za pomoć mladima, dok je drugi objekat dobio Centar za socijalni rad, za pomoć deci koja boluju od malignih bolesti.
- Nastojaćemo da u narednom periodu gradu Beogradu ustupimo sve što im bude odgovaralo, ali i drugim gradovima u Srbiji. Suština Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom jeste da se oduzeta imovina vrati građanima, za koje do sada nije bilo novca u budžetu. Trenutno ima više desetina oduzetih objekata u gradu. Većinu objekata izdajemo u zakup, od čega država prihoduje mesečno oko 20.000 evra. Taj novac se daje Crvenom krstu i narodnim kuhinjama - istakao je Homen.
Bez liste čekanja
Pored Homena i Đilasa, vrtić na Vračaru juče su obišli i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Šapić, gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, kao i vršilac dužnosti direktora Predškolske ustanove „Vračar" Nada Parezanović.
Inače, vrtić „Maza" je deo predškolske ustanove „Vračar", koja u svom sastavu ima 17 objekata u kojima su ukinute liste čekanja za decu čija oba roditelja rade. Svim oblicima rada obuhvaćeno je 2.271 dete u 115 grupa. Pripremni predškolski program u toj opštini pohađa 409 dece.
Kako je najavila gradska vlast, u toku septembra ove godine biće otvoreno osam novih objekata za 1.206 dece, za šta je grad izdvojio 540 miliona dinara. U toku su radovi na adaptaciji još 13 objekata, a njih šest, kako je najavljeno, biće završeni do kraja ove godine. Liste čekanja su ukinute u Obrenovcu, Zvezdari, Starom gradu, Sopotu, Mladenovcu, Grockoj, Novom Beogradu, Lazarevcu, Vračaru i Savskom vencu, a iz grada su obećali da će do kraja godine ove liste biti ukinute i u ostalim beogradskim opštinama.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.