Obnova zaštitnog nasipa na Zemunskom keju

Izvor: Politika, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova zaštitnog nasipa na Zemunskom keju

Zbog velikih suša trenutno nema bojazni od poplava, ali iz gradskog budžeta izdvojena su određena sredstva za obnovu nasipa na najkritičnijim mestima na obalama Save i Dunava da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja usled obilnih kiša kao prošle godine.
Premda nasipi uz obale reka nisu obnavljani više godina, a neki su stari i više od 70 godina, prema rečima Branislava Božovića, gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, republički i gradski štab za odbranu od poplava odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da obnovi zaštitne bedeme Ade Ciganlije i u Zemunu. U toku su radovi na desnoj obali Dunava u Zemunu od restorana "Šaran" do kluba "Radecki", jer je na ovom potesu tokom prošlogodišnjih poplava bilo najteže sprečiti prodor vode u centar Zemuna.

- Pre izvođenja radova ova zona je bila niža od nizvodnog dela keja, pa je za vreme poplava pravila velike probleme, jer se voda slivala na nasip. Da bi odvojili maticu Dunava od obale, nasipe podižemo u dva nivoa do potrebne kote za zaštitu od poplava. Prvi deo nasipa uredilo je Javno preduzeće "Srbijavode", a u toku je izrada projekta tehničko vizuelnog izgleda drugog dela nasipa i uređenja platoa - objasnio je Božović.

Posle završetka radova Zemunski kej će dobiti široko šetalište i biciklističku stazu, a moderan nasip, kako ističe Božović, neće ugroziti stalnu vizuru između obale i reke, jer će činiti kombinaciju tvrdih nasipa i montažnih elemenata, koji će biti montirani u vreme poplava.

Božović upozorava da gradske vlasti i republičke imaju veliki problem zbog opšteg bezakonja na obalama, jer su zbog vađenja šljunka bez dozvole nastala čitava poluostrva u rekama.

- Nedozvoljenom eksploatacijom peska na najgrublji način se ugrožava obala, jer se stvaraju naslage i menja dinamika toka reka. Takođe, veliki problem su i divlje marine koje zatvaraju prolaz toku reke i stvaraju mulj. Zbog toga obale oplićavaju, a sve to ugrožava plovnost reke - ističe Božović.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine očekuje da će novi plan o postavljanju plovnih objekata srediti situaciju i uvesti red na rekama, što podrazumeva i mere za uklanjanje starih i napuštenih šlepova i brodova na obalama Save, naročito kod Železničke stanice, i tako ovaj prostor očistiti na vreme.

J. L.

[objavljeno: 29.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.