Obilazak Univerzitetske biblioteke i Spomen-sobe Isidore Sekulić

Izvor: Studio B, 26.Sep.2012, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilazak Univerzitetske biblioteke i Spomen-sobe Isidore Sekulić

Beograđani i gosti Beograda moći će u okviru „Dana evropske baštine" do 27. septembra, u 13 časova, da obiđu Univerzitetsku biblioteku i Spomen-sobu Isidore Sekulić. Obilazak je dostupan i osobama sa invaliditetom.

U petak, 28. septembra, u 13 časova, u biblioteci će biti održano predavanje „Značaj zadužbinarstva za Univerzitetsku biblioteku 'Svetozar Marković'".

Darivanje i zadužbinarstvo su tesno povezani sa istorijom Univerzitetske biblioteke. Biblioteka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je podignuta sredstvima Karnegijeve zadužbine, a poklonjen joj je veliki broj vrednih i značajnih knjiga. Pokloni su bili jedan od glavnih izvora koji je, polako ali stalno, punio i kompletirao bibliotečki knjižni fond, i to ne samo u prvim godinama posleratne (Prvi svetski rat) obnove, kad su se naročito javljali mnogoobrojni darodavci, nego i docnije, sve do danas.

Pored najpoznatijih darodavaca, čija imena nose i posebne biblioteke, kao što su Svetozar Marković, Gedeon Dunđerski, Slobodan J. Jovanović, Branimir Ćosić, Isidora Sekulić, Mihajlo Pupin, veliki je broj darodavaca čiji su se pokloni uneli u opšti bibliotečki fond. Među njima su i Mihailo Petrović, Mika Alas, Jevrem M. Žujović, Anica Savić Rebac i mnogi drugi.

Na virtuelnoj izložbi prikazani su neki od poklona Univerzitetskoj biblioteci.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Darivanje i zadužbinarstvo

Izvor: Danas, 27.Sep.2012, 01:11

Beograđani i gosti Beograda moći će sutra u 13 časova, u okviru „Dana evropske baštine”, da obiđu Univerzitetsku biblioteku i Spomen-sobu Isidore Sekulić. Obilazak je dostupan i osobama sa invaliditetom. Sutra, u 13 časova, u biblioteci će biti održano predavanje „Značaj zadužbinarstva...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.