Izvor: Blic, 18.Apr.2017, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 150 godina od predaje ključeva Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položili su venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Uz prigodan program, muziku orkestra MUP-a, konjičku brigadu i pitomce Vojske Republike Srbije, defile je krenuo sa Trga republike, da bi prisutni na Kalemegdanu mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vide i dramatizaciju događaja prilikom primopredaje ključeva grada u izvođenju mladih glumaca „Dadova”.

Gradonačelnik je naglasio da je ovogodišnja proslava „Dana Beograda” posebno važna, jer se obeležava 150 godina od dana kada je Mihailo Obrenović preuzeo ključeve grada od Turaka.

– To je dan u kojem je Beograd konačno postao slobodan i dan koji ćemo uvek obeležavati na poseban način. Ovo je prilika da se setimo svih važnih trenutaka istorije grada i drago mi je da su nam mladi glumci Pozorišta „Dadov” priredili lepu predstavu i na taj način ulepšali ovu proslavu. Ovo je takođe dobar način da goste našeg grada upoznamo sa istorijom Beograda. Ne stidimo se naše istorije, već je se sećamo i učimo iz grešaka koje smo pravili, kako bi budućnost naše dece bila lepša i bolja – rekao je Mali.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na dan predaje ključeva grada kneza Mihailu

Izvor: RTS, 18.Apr.2017

Vek i po od predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću obeleženo je polaganjem cveća na spomen-obeležje na Kalemegdanu i svečanom povorkom ulicom koja nosi kneževo ime. . Cveće su položili gradonačelnik...

Nastavak na RTS...

Na Kalemegdanu obeleženo 150 godina od predaja ključeva Beograda

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2017

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položili su danas venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je pre 150 godina poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću...Kako se navodi u saopštenju,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.