Obeležavanje da Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje da Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin učestvovaće sutra u ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda.

Prisustvovaće i ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube.

Ceremoniji će takođe prisustvovati predstavnici udruženja i građani koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja odavanje počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino stradalim tokom Prvog svetskog rata.

To je jedna od najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država koje su učestovale u tom oružanom sukobu, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojednici okupiće se u 11.00 sati, kraj vojnih memorijala i mesta stradanja u Prvom svetskom ratu u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici obići će u isto vreme srpske vojne memorijale i mesta stradanja u Prvom svetskom ratu u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije - države saveznice i pobednice u Prvom svetskom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane u glavnim gradovima tih zemalja.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u 11.00 sati u znak sećanja kada je tog dana 1918. godine u 11.00 sati stupilo na snagu primirje u Prvom svetskom ratu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: Bor030.net, 10.Nov.2015

U sredu, 11. novembra, obeležava se državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ovaj dan se praznuje neradno...Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici opštine položiće cveće na spomen obeležje ratnicima od 1912. do 1918. godine (kod bivše Jugobanke) u 11 sati...Na...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.