Novo pozorište niče na Paliluli

Izvor: Press, 06.Jul.2010, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo pozorište niče na Paliluli

Izgradnja Beogradske komedije počeće krajem leta, prva premijera najverovatnije u oktobru 2011. Vrednost radova je 350.000 evra
Posle nekoliko decenija u Beogradu se gradi potpuno novo pozorište. Ruinirana scena nekadašnjeg Narodnog univerziteta „Braća Stamenković", izgorela u požaru pre deset godina, sredinom 2011. postaće novi teatar - Beogradska komedija. Radovi, čija je ukupna vrednost oko 350.000 evra, počinju krajem leta, a do >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << danas je obezbeđena trećina novca.

Na ideju glumca Dragana Jovanovića opština Palilula je za izgradnju Beogradske komedije iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila oko 10 miliona dinara, što će biti iskorišćeno za izvođenje grubih građevinskih radova i podizanje nove scene sa 450 mesta. Opštinske vlasti očekuju da će, uz pomoć donatora, do početka 2011. sakupiti sva neophodna sredstva.
Ulaganje u kulturu
- Ima još ljudi koji žele da pomognu kao donatori ulažući u kulturu, a ukoliko ih ne bude dovoljno, opština će dati sav novac. Najvažnije će nam biti da radovi ne stoje. Opština Palilula prepoznaje značaj ulaganja u kulturu i imamo već nekoliko velikih projekata u toj oblasti - rekao je juče Danilo Bašić, predsednik opštine Palilula.
Prestonica će konačno dobiti prvo pozorište koje će se isključivo baviti komedijom.
- Komedija je, kao žanr, moje životno opredeljenje, nešto što sam oduvek najviše radio. U teškim vremenima rata odlučio sam se za komediju jer me to raduje, a raduje i druge ljude. Smeh je lekovit i nikad ga nije dosta. Mislio sam da ću druge žanrove raditi kada dođu bolja vremena, ali život nam se još nije ulepšao, pa sam odlučio da se komedijom bavim još dvadesetak godina, dok ovo pozorište sasvim ne zaživi - kaže Dragan Jovanović.
Izgradnju novog pozorišta u ulici Mitropolita Petra 8 podržali su i juče simbolično započeli i teatrolog Jovan Ćirilov i pisac Dušan Kovačević.
- Mi Srbi sve saznajemo kroz smeh, u tome je poseban značaj komedije. To što će ovo pozorište biti posvećeno komediji i smehu ne protivureči tome. Humor i komedija su naša najbolja tradicija, od Sterije Popovića pa do Duška Kovačevića smeh je ozbiljna stvar. To je humor koji znači i koji te tera da se gorko zamisliš. Svetski standard je da veliki gradovi svakih deset godina dobijaju novo pozorište. Želim da dobijemo puno pozorišta i da svako od njih ima neku sviju publiku - rekao je Jovan Ćirilov.
Majstorska radionica
Umetnici podsećaju da Beograd kao centar regiona nema dovoljan broj ustanova kulture i da teška vremena i nemaština nikada ne smeju da budu izgovor da bi se odustalo od ulaganja. Uništenih i propalih zgrada je u Beogradu previše, a one su idealni prostori za slične projekte.
- Uništenih i propalih zgrada je previše i bilo bi dobro da se baš sve ne privatizuju, da se ne uruše u privatizaciji. Zahvaljujući inicijativi Dragana Jovanovića, ovo pozorište, koje izgleda kao deo horora, ubrzo će postati ozbiljna institucija. Svaki majstor mora da ima svoju radionicu, nadam se da će i on imati svoju u kojoj će stvarati neke nove majstore - rekao je Dušan Kovačević.
Prva premijera Beogradske komedije trebalo bi da se održi u oktobru 2011.     

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.