Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo „češljanje” dokumenata o poslovanju

Sekretarijat za zdravstvo tražio od direktora pet zdravstvenih ustanova, na čijoj smeni dr Dragana Jovanović insistira zbog navodnih malverzacija, izveštaje o radu i trošenju sredstava koji su inače već ranije podneli

Uprkos teškim optužbama koje je dr Dragana Jovanović, novi gradski sekretar za zdravstvo, uputila na račun direktora pet zdravstvenih ustanova da su nenamenski trošili sredstva iz budžeta i bavili se drugim malverzacijama u vezi sa građevinskim radovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i nabavkom opreme u svojim bolnicama, još niko od nadležnih inspekcijskih službi nije posetio ove medicinske kuće.

Kako saznajemo, direktorima doc. dr Nikoli Miliniću, direktoru Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa”, prof. dr Zoranu Ivankoviću, direktoru KBC „Zvezdara”, prof. dr Ivi Berisavcu, direktoru KBC „Zemun”, prim. dr Jasminki Jelić, direktorki DZ „Dr Milutin Ivković” sa Palilule, i prim. dr Branki Grujić, direktorki DZ „Zvezdara”, jedino je naloženo da do petka dostave Sekretarijatu za zdravstvo dokumentaciju o radu upravnih i nadzornih organa, koju su, inače, već dostavili u martu ove godine.

Dr Branka Grujić, direktorka DZ „Zvezdara”, potvrdila je to, objašnjavajući da je prekjuče njenu sekretaricu zvala pravnica iz Sekretarijata za zdravstvo da ih zamoli da do 24. oktobra njihov vozač odnese izveštaj o trošenju sredstava, koji su oni već ranije podneli.

– Nije mi jasno zbog čega ponovo to šaljemo. Procedura o svim radovima i nabavkama vođena je iz Sekretarijata za zdravstvo i u to je upoznata njihova komisija i jedan član komisije iz pravobranilaštva koji je u tome učestvovao. Ne želim nikome da se pravdam, ali ja mirno spavam i nemam ni trunke griže savesti. Svako može da dođe i da proveri svaki papir tendera – objasnila je dr Grujić.

Dr Nikola Milinić, direktor KBC „Bežanijska kosa”, ističe da ima izveštaj budžetske inspekcije, koji je pokazao da je sve u redu u njegovoj ustanovi. Milinić kaže da je još 14. avgusta 2007. godine dr Snežana Stevanović, bivši sekretar za zdravstvo, naložila da joj se hitno do kraja septembra, shodno potrebama ustanove, dostavi šta treba da se uradi u bolnici, tako da su dobili nalog da sprovedu javnu nabavku. U dokumentaciji, koju je dr Milinić pokazao i novinarima našeg lista, stoji i da je zamenik gradonačelnika tada poslao dopis sa odobrenjem da se postupak sprovede, a da je sa svim tim bila upoznata i Uprava za javne nabavke.

– Niko nije reagovao. Objašnjeno je da je posao dobro urađen. Kada je reč o skupom nameštaju za koji me je prozvala dr Jovanović, tražio sam dopuštenje gradskih vlasti da prvi put u istoriji kod nas mogu da nabavim pravi, medicinski nameštaj za bolnicu, koji je skuplji tri do četiri puta od običnog. Garancija na taj nameštaj je 30 godina, antibakterijski je, ne može da se ošteti i zapali i mislili smo da naši pacijenti zaslužuju najbolje – naglasio je direktor KBC „Bežanijske kose”, dodajući da je cena tog nameštaja javno izrečena još prošle godine na otvaranju novog odeljenja i da mu nije jasno zašto se neko sad iznenađuje.

Sa ovom pričom upoznat je dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, koji je ocenio da nije dobar način da se iznesu optužbe na račun direktora pet kuća. On smatra da je dr Jovanović ozbiljan lekar i da bi bilo ispravno da je pozvala direktore na razgovor i da je obavila analizu stanja u bolnicama pre nego što je sazvala konferenciju za novinare.

– Ne želim da dajem savete sekretaru za zdravstvo. Ali, ne prija mi da čujem odjednom takve optužbe. Svaki rad je proverljiv i za to postoji nadležna inspekcija. Ovo je moj lični stav o tome – rekao je ministar zdravlja.

Vesna Ivić, načelnik Gradske uprave, saopštila je da joj juče do kraja radnog vremena gradski sekretar za zdravstvo nije dostavila svu neophodnu dokumentaciju u vezi sa sumnjom koju je iznela na konferenciji za novinare, kako bi nadležni organi mogli da provere tačnost njenih navoda.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.