Nova nemačka donacija uručena Obrenovčanima

Izvor: Studio B, 02.Jul.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova nemačka donacija uručena Obrenovčanima

Zamenik ambasadora Nemačke Mihael Hazenau uručio je Obrenovcu donacije koje je nemačka vlada obezbedila u okviru hitne pomoći i poručio da će Nemačka nastaviti da pruža podršku ugroženom stanovništvu.

"Veoma mi je drago što sam u ime nemačke ambasade ponovo u Obrenovcu kako bismo nastavili sa podrškom i videli šta još možemo da uradimo", rekao je Hazenau.

On je precizirao da je reč o donaciji u hrani Nemačkog crvenog krsta, što je, kako je rekao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << "konkretna pomoć" i najavio da će se u okviru donatorske konferencije u Briselu i na pripremnom sastanku u Parizu razmotriti novi oblici srednjoročne i dugoročne pomoći ugroženima od poplava.

Zahvalivši nemačkoj vladi na pomoći, sekretar Crvenog krsta u Obrenovcu Žikica Popović je podsetio da ovo nije prvi put da Nemačka pomaže ugroženom stanovništvu u tom gradu.

"Nemačka vlada je i ranije finansirala rad narodnih kuhinja i mnoge druge programe i nadam se da ćemo nastaviti našu dugogodišnju saradnju", naveo je on.

U Obrenovcu se nalaze i nemački stručnjaci iz Organizacije za tehničku pomoć, koji po nalogu nemačke vlade, rukovode postrojenjem za prečišćavanje vode čime se Obrenovčanima obezbeđuje pijaća voda.

Voda iz gradskog vodovoda u Obrenovcu je i dalje samo za tehničku upotrebu.

Mobilno postrojenje za preradu vode je smešteno na prostoru kasarne "Bora Marković" u Obrenovcu, u kojoj se trenutno još nalaze Obrenovčani koji su u poplavama ostali bez svojih domova.

Tobijas Burga, rukovodilac tima, objasnio je u izjavi Tanjugu kako se voda iz Kolubare, koja je zagađena ugljem, manganom, muljem i teškim metalima, prečišćava specijalnim uređajima da bi postala pijaća voda.

"Svako jutro odavde polaze dva kamiona sa 6.000 do 8.000 litara prečišćene pijaće vode kojima se pune kontejneri u gradu. Isto se dešava i u toku popodneva", rekao je on.

Kontejneri sa tom čistom vodom su raspoređeni na više punktova u Obrenovcu u dogovoru sa lokalnim vlastima, i građani mogu odatle da uzimaju vodu za piće. Ova voda, prema njegovim rečima, prolazi najstrože kontrole, proverava se njen kvalitet - ukus, boja, sastav.

Od novčanih sredstava u iznosu od dva miliona evra, koja je nemačka vlada izdvojila za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, iznos od ukupno 150.000 evra je stavljen na raspolaganje Crvenom krstu Nemačke koji će taj novac koristiti za pomoć ugroženom stanovništvu u Srbiji.

Vlada Nemačke je najavila da će takođe izdvojiti sredstva za obnovu područja koja su pogođena katastrofalnim poplava, a pomoć ugroženim građanima pružile su i brojne nemačke kompanije koje posluju u Nemačkoj i Srbiji.

Ambasada Nemačke je u saradnji sa Nemačko-srpskim privrednim udruženjem, Forumom Nemačka Srbija i humanitarnom organizacijom HELP organizovala akciju prikupljanja pomoći nastradalima u poplavama u Srbiji, a na taj način je prikupljeno ukupno 1.904.104 dinara.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.