Nema opasnosti od hlorovodonične kiseline

Izvor: S media, 15.Feb.2011, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti od hlorovodonične kiseline

Pripadnici vatrogasno spasilačke brigade Beograd, delimično su zaustavili isticanje hlorovodonične kiseline, koja je rano jutros počela da curi na beogradskoj želežničkoj stanici i sprečili prodor isparljivog oblaka u okolni prostor, saopšteno je danas iz MUP-a Srbije.

Cisterna je pomerena na bezbednu lokaciju gde se vrši pretakanje u auto cisterne koje je obezbedio vlasnik transporta, a povredjenih nema.

Pretakanje hlorovodonične kiseline koja je noćas počela >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da curi iz vagona-cisterne na Železničkoj stanici Beograd, trebalo bi da bude završeno do 13.00 časova, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Marić je rekao da je jutros oko 9.00 sati počelo izmeštanje kiseline u auto-cisterne i da bi posao trebalo da bude završen za tri do četiri časa, a zatim će taj materijal autocisternama biti upućen u Kragujevac.

On je rekao da su u sprečavanju posledica curenja hlorovodonične kiseline učestvovala 32 pripadnika vatrogasno-spasilačke brigade, veliki broj specijalnih vozila, kao i vatrogasni brod.

Marić je dodao da je u kompoziciji koja je u Železničku stanicu Beograd stigla iz Rumunije, bilo oko 50 tona hlorovodonične kiseline, ali da je zahvaljujući brzoj reakciji zaposlenih na železnici i vatrogasaca iscurela mala količnina opasne materije.

"Očekujem da se za četiri sata ta situacija u potpunosti sanira, da se završi pretakanje u autocisterne i da hlorovodonična kiselina produži za Kragujevac gde je kranje odredište", rekao je Marić.

Na železničkoj stanici u Beogradu, u blizini Palate pravde, oko jedan sat posle ponoći iz cisterne teretnog voza iz Rumunije počela je da curi hlorovodonična kiselina, ali nema opasnosti po gradjane, rečeno je u Komandno-operativnom centru Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Vatrogasci sa specijalnim odelima za agresivne materije su intervenisali, drže situaciju pod kontrolom i za svaki slučaj nalaze se i dalje na terenu.

Angažovano je 13 vozila sa 30 vatrogasaca, a nije bilo nikakvih nepredvidjenih slučajeva, ni povredjenih.

Tokom noći nije bilo jakog vetra, koji je bio jačine samo jedan metar u sekundi, a "preduzeto je sve da ne dodje do eventualnog širenja i nema opasnosti", istakli su u Komandno-operativnom centru Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Načelnica službe toksikologije Vojno-medicinske akademije Slavica Vučinić izjavila je danas da nema opasnosti od trovanja stanovništva hlorovodoničnom

kiselinom koja je iscurila iz teretnog vagona u Železničkoj stanici Beograd.

Vučinić je agenciji Beta rekla da se odeljenju toksikologije VMA zbog tegoba izazvanih trovanjem hlorovodonične kiseline nije obrationiko od učesnika u akciji otklanjanja posledica, kao ni gradjani koji žive u blizini mesta incidenta.

(Beta, Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kiselina curi kod Železničke stanice

Izvor: Mondo, 15.Feb.2011

Na Železničkoj stanici u Beogradu, kod Palate pravde, oko jedan sat posle ponoći iz cisterne teretnog voza iz Rumunije počela je da curi hlorovodonična kiselina. Jutros počelo pretakanje opasne materije. Nema opasnosti za ljude i okolinu.

Nastavak na Mondo...

Marić: Uklanjanje kiseline za tri do četiri sata

Izvor: Press, 15.Feb.2011

Pretakanje hlorovodonične kiseline koja je noćas počela da curi iz vagona-cisterne na Železničkoj stanici Beograd, trebalo bi da bude završeno do 13.00 časova, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić

Nastavak na Press...

Izlila se kiselina iz vagona u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Feb.2011

Komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Mile Jovičić izjavio je da je u dve autocisterne počelo pretakanje hlorovodonične kiseline iz vagona, iz koga je rano jutros počela da curi na beogradskoj železničkoj stanici. Nakon toga autocisterne će verovatno biti odvezene u Kragujevac, koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.