Ne plaćaju komunalije 14 godina

Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne plaćaju komunalije 14 godina

Skoro 70.000 građana ne izmiruje redovno obaveze preko „Info stana", zbog čega ovo preduzeće na ime „zajedničke struje" duguje 438 miliona dinara „Elektrodistribuciji Beograd". Zbog duga građana JKP „Info stan" trenutno je i najveći dužnik EDB.



I pored najave „Elektrodistribucije Beograd" da će krenuti u seču struje najvećih dužnika, JKP „Info stan" će biti pošteđeno, jer se ne radi o dugu koje je napravilo samo preduzeće. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skoro pola miliona dinara „Elektodistribuciji" zapravo duguju građani, koji već 14 godina ne plaćaju „zajedničku struju". Preko „Info stana" Beograđani zapravo plaćaju osvetljenje na stepeništu, struju potrošenu na lifotve i struju u podstanicama.

- Za „zajedničku struju" građani bi u proseku mesečno trebalo da daju oko 60 dinara, a od 1994. godine njihov dug nagomilao se do skoro pola miliona. Radi se uglavnom o građanima sa skromnijim primanjima - kaže Milan Lučić, pomoćnik generalnog direktora JKP „Info stan" i dodaje da Beograđani u odnosu na ostatak Srbije spadaju u grupu „redovnijih platiša".

Jedini način da ovo preduzeće izmiri dug „Elektrodistribuciji" jeste da svoja dugovanja izmire upravo građani. JKP „Info stan" sve svoje dužnike prvo će da opomene, a ukoliko ni to ne „urodi plodom" sledi tužba.

- To radimo na svakih šest meseci. U toku je pokretanje postupka pred sudom protiv onih građana koji u drugoj polovini 2007. nisu izmirili svoje obaveze - priča Lučić.

U „Elektrodistribuciji" kažu da na ova dugovanja ne mogu da reaguju, ali da je evidentno da ovakav sistem naplate „zajedničke struje" nije adekvatan. Kako kažu, ovaj problem je neophodno rešiti na nivou grada.

Kako je najavljeno, ostale velike dužnike EDB neće poštedeti, a isključenja će trajati do kraja meseca. U tom periodu potrošači iz privrede bi morali da uplate „Elektrodistribuciji" pet milijardi i 40 miliona dinara, dok domaćinstva duguju ukupno pet milijardi i osam stotina miliona dinara. Čak sedam hiljada domaćinstava u Beogradu ima dug od preko 100.000 dinara.

Platiće struju kad otpuste radnike

Na listi najvećih dužnika „Elektrodistribucije Beograd" je i „Koncern PDM", čiji je dug 123 miliona dinara. Kako je „Blicu" rečeno u ovom preduzeću, jedini način da se reši problem je otpuštanje zaposlenih, a efekti bi mogli da se vide tek kad prestanu da dobijaju plate. Treći najveći dužnik je preduzeće „Poslovni objekti", u kome kažu da nemaju nameru da EDB plate 98 miliona dinara. Kako su rekli, svi dugovi su isplaćeni, što je potvrđeno i na sudu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bolje na šalter, nego da „rade” makaze

Izvor: Politika, 21.Avg.2008, 01:37

Zbog neizmirenih dugovanja danas preti isključenje struje „Jabuci”, „Gameksu”, „Bukovici global”, čak i popularnom „Sport kafeu” ..Kako ne bi doživeli sudbinu privrednika koji su prekjuče zbog velikih dugovanja ostali bez struje, predstavnici „Megatrenda” juče su platili...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.