Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2020, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne davimo Beograd" podržala Zahtev za promenu uredijvačke politike RTS

Inicijativa "Ne davimo Beograd" podržala je danas Zahtev za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS), koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice u Srbiji.

Taj dokument predat je danas RTS-u, saopštio je novinarima naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović.

Dokumentom, između ostalog, zahteva se da RTS na svom prvom programu, u udarnom terminu, emituje novu emisiju koja će na "objektivan način razmatrati sve afere: >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera 'Đilasovih miliona' i odnosa Boška Obradovića prema ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji".

Prvanović je pozvao sve političke stranke u Srbije da se izjasne o zahtevu i dodao da će stranke koje se ne budu izjasnile smatrati da su protiv.

U saopštenju Inicijative navodi se da se slažu sa ocenom koju su izneli, da RTS ne sprovodi zakon o javnom informisanju i javnom servisu, te da ta medijska kuća obmanjuje i dezavuiše javnost.

"Tražimo od RTS-a samo ono što je po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužan da pruži javnosti. Profesionalno i odgovorno izveštavanje 'u cilju unapređivanja vrednosti demokratskog društva, sprečavanja sukoba i očuvanja mira, istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja i omogućavanja slobodnog razvoja ličnosti' kako se to navodi u zakonu o javnom informisanju", dodaje Ne davimo Beograd.

Inicijativa je podsetila da je ona ranije uputila pismo glavnim urednicima "najvećih kontrolisanih medija u Srbiji", između ostalih i generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, v. d. glavnog i odgovornog urednika javnog servisa Nenadu Lj. Stefanoviću kojim su ih pozvali "da prestanu da budu saučesnici i pomagači onih koji su nam oteli slobodu i državu".

"RTS, ali i drugi mediji koji ćute o problemima i mukama građana, dobrim delom odgovorni su za katastrofalno stanje u kome se nalazi naše društvo. U parodiranoj stvarnosti koju živimo, u isto vreme su i žrtve korumpirane političke elite Srpske napredne stranke, ali i njeni pomagači i saučesnici", navodi se u saopštenju Inicijative.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.