Nastavak osvetljavanja raskrsnica

Izvor: Studio B, 22.Jan.2013, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak osvetljavanja raskrsnica

Sekretarijat za saobraćaj do kraja januara ispitaće stanje na potencijalno najopasnijim raskrsnicama i utvrditi postojanje tehničkih uslova za ugradnju pojačanog osvetljenja na još deset novih lokacija u gradu.

Tako će tokom ove godine biti nastavljena akcija u okviru koje je  tokom protekle godine već osvetljeno 12 raskrsnica.

Kriterijumi za izbor lokacija su, između ostalog, obim saobraćaja motornih vozila, pešački tokovi u noćnim uslovima, povećan broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << incidenata i stepen rizika.

Sekretarijat za saobraćaj zatražio je od Uprave saobraćajne policije i podatke o broju saobraćajnih nezgoda u toku 2012, a posebno za poslednja tri meseca, što će uz snimanje stanja na terenu biti još jedan od kriterijuma za izbor lokacija. 

- Svakodnevno smo svedoci da se veliki broj saobraćajnih nezgoda dešava u toku noći, a jedan od faktora koji može znatno da utiče na to jeste i slaba vidljivost na pešačkim prelazima i raskrsnicama. Neosvetljeni pešački prelazi moguća su opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, posebno pešaka. Zbog toga je Sekretarijat za saobraćaj uradio analizu nivoa osvetljenja pešačkih prelaza u Beogradu, a zatim i počeo realizaciju čitavog posla. Osvetljavanje pešačkih prelaza uradilo je JKP „Javna rasveta Beograd". Bezbednost na ovim raskrsnicama podignuta je na znatno viši nivo, a u narednom periodu će se pratiti efekti preduzetih mera na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda - rekao je Bojan Bovan, gradski sekretar za saobraćaj.

Postavljanje pojačanog osvetljenja završeno je na sledećim lokacijama: Zrenjaniski put - kod restorana „Tara", Bulevar oslobođenja - pešački prelaz kod raskrsnice sa Ulicom porodice Trajković, Bulevar oslobođenja - OŠ „Jajinci", pešački prelaz kod raskrnice sa Ulicom Ilije Petrovića, pešački prelaz u Ulici cara Dušana kod broja 24b, raskrsnica Ulice vojvode Stepe i Ulice ruža - pešački prelaz u zoni vrtića u Kumodražu, pešački prelaz u Ulici Tošin bunar, na delu od Pariske komune do Studentske, pešački prelaz u 27. marta ka Paliluskoj pijaci, raskrnica Obrenovačkog puta i priključka ka Železniku i Sremčici, Ibarska magistrala - dva pešačka prelaza kod „OMV pumpe" i na stajalištu javnog prevoza na Petlovom brdu pre Orlovače, Tošin bunar - pešački prelaz u zoni broja 19, Ulica partizanske avijacije kod skretanja za TC „Idea" i pešački prelaz u Bulevaru kneza Aleksandra kod Muzeja „25 maj". Osim ugradnje pojačanog osvetljenja, na prilazima je postavljena i vertikalna i horizontalna signalizacija, kojom se vozači dodatno upozoravaju. Takođe, na raskrsnici Obrenovačkog puta i puta za Železnik, zbog specifičnog položaja postavljena je pojačana rasveta kako bi se povećala vidljivost prilikom pojave magle.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.